četrtek, 21. marec 2013

Rižota s piščancem, bučkami in paradižnikom

Moja mlajša hči ne mara graha. Torej ne morem skuhati rižote z grahom, ki je zame pojem vseh rižot. Rižota vseh rižot. Enkrat jo le pripravim in objavim, takrat ko bo na voljo sveže natrgan svetlo zelen grah. Saj veste, da se po kvaliteti razlikuje od tistega zamrznjenega ali pa celo tistega iz konzerve.
Za rižote največkrat uporabljam Drogin riž Santa Andrea, v rumenem pakiranju. Se obnese.


olivno olje
piščančji file
čebula
česen
paradižnik
bučke
majaron, bazilika, lovor, poper, sol
(rožmarin, origano, timijan po okusu)
peteršilj
parmezan

Na olivnem olju v veliki ponvi prepražimo na trakove narezan piščančji file. Na ponvi ga pomaknemo nekoliko vstran in prepražimo še nasekljano čebulo. Pazimo, da ne porumeni. Še to denemo na stran in prepražimo še bučke in na lističe narezan česen. Naredimo malo prostora in do steklastega videza prepražimo še riž. Vse premešamo, dodamo na koščke narezan paradižnik (nekaj ga prihranimo za konec). Če imamo radi bolj rdečo rižoto, primešamo še kakšno žlico paradižnikove mezge. Začinimo, premešamo in zalijemo z rižu primerno količino vode. Tik preden je riž skuhan, za barvni učinek dodamo še preostale koščke paradižnika. Na koncu pa nežno posujemo še s sesekljanim peteršiljem (učinek okusa in barve). Ponudimo s sveže naribanim parmezanom. Vino lahko izberemo po okusu. Če z okusom lovimo perutnino, potem belo vino. Če bolj paradižnikov okus, pa rdeče.

Ni komentarjev:

Objavite komentar