To ni klasični banana
bread, kot ga pripravljajo v združenih državah. Tistega testo vsebuje orehe
in baking sodo, tale recept pa je povsem
običajen. Težko rečem predalpski, ker banane tod ne rastejo, je pa navaden,
brez oreščkov. Pravzaprav je še bolj uporabljiv, ker poznam kar nekaj ljudi, ki
jim orehi ne godijo, če niso alergični, pa jim povzročajo zgago. No, kljub temu
je tudi ameriški banana bread povsem
OK in vam predstavim tudi tega, čim se ga spet lotim v domači kuhinji.
Recept sem našla pri Novakovih, le sladkala sem ga
malo manj, ker so že banane sladke, četrt kg raznih sladkorjev za takšno maso
pa se mi je zdelo čisto preveč. Poleg tega ga avtorji oblečejo še v sladkorno
glazuro, tudi to sem opustila.
Banane za kolač morajo biti čim bolj zrele,
najbolje je, da je lupina že povsem črna.
3 zrele banane
½ dl sladke smetane
50 g rjavega sladkorja
1 vaniljev sladkor
naribana lupinica 1 bio limone
125 g masla
100 g sladkorja v prahu
5 jajc
300 g moke
2 žlički pecilnega praška
ščep soli
Banane zmečkamo, dolijemo smetano, dodamo rjavi,
vaniljin sladkor, limonino lupinico in premešamo. V drugi skledi penasto
stepemo maslo s sladkorjem v prahu, nato dodajamo še jajca, eno po eno. Potem
izmenično dodajamo moko s pecilnim praškom in bananino zmes. Novakovi imajo
vedno to izmenično taktiko. Maso nalijemo v pomaščen in pomokan pekač za šarklje
(nazobčan in z luknjo na sredini). Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj
in pečemo približno 45 minut (preverimoz zobotrebcem, če ostane suh). Kolač
zvrnemo na rešetko, da se ohladi.
Ni komentarjev:
Objavite komentar