sreda, 5. februar 2014

Poširana jajca z lososom

Vsake toliko si prav zaželim tehle jajčk s prekajenim lososom. Zares zaželim. In zraven kozarček penine. Je odlična varianta za večerjico. Pri Novakovih, ki so me prvi navdihnili za to jed pa piše, da je idealna za brunch. Novakovi poleg servirajo še češnjeve paradižnike, preko pa polijejo holandsko omako ali pa majonezo (in jih imenujejo jajca Benedikt). Jaz običajno pripravljam brez slednjega. Običajno zato, ker se mi preveč mudi z jedjo.


Za 1 osebo
1 toast
1 rezina prekajenega lososa
1 jajce
malo masla
češnjevi paradižniki

V vrelo vodo previdno spustimo jajce, ki smo ga prej ubili v nižjo skodelico. Počakamo, da jajce zakrkne, pošira se lahko največ tri minute. Iz vode ga poberemo s penovko in odcedimo – lahko na cedilu, lahko pa na vpojnem kuhinjskem papirju. Popečen toast najprej namažemo z maslom, nanj položimo jajce in vse skupaj prekrijemo s prekajenim lososom. Novakovi imajo drugačen vrstni red zlaganja – najprej maslo, potem lososa in na vrhu jajce, ki ga prelijejo še s holandsko omako. Tudi jaz priložim češnjeve paradižnike, poleg pa še rezervno rezino toasta, da ga je dovolj za pomakanje v rumenjak.


Ni komentarjev:

Objavite komentar