ponedeljek, 3. februar 2014

Marmorni kolač

Že dolgo iščem pravi recept za tale kolač, ki se ga spominjam še iz rane mladosti. Nisem še našla pravega, za razmerjem, ki bi dal strukturo testa, ki ga imam v spominu. Testo bi moralo biti mehko in sveže, a hkrati nekoliko »peščeno«. Tokrat sem ga pripravila po Novakovih, morda ga naslednjič po eni izmed knjig o peki, ki jih imam na kuhinjski polici. Za razliko od recepta, ki ga bom zapisala danes, je v tej drugi knjigi predpisano precej več moke v razmerju do mleka, jajc in masla. Naslednjič se ga torej lotim po tej recepturi in vam seveda poročam.


300 g moke
200 g masla
100 g sladkorja v prahu
100 g kristalnega sladkorja
6 jajc
1 vaniljin sladkor
2 žlici kakava
2 dl mleka
ščep soli

Najprej stepemo beljake v sneg in na koncu vanje vtepemo še kristalni sladkor. Maslo stepemo s sladkorjem v prahu, in vaniljinim sladkorjem, na koncu dodajamo še rumenjake. K tej masi postopoma primešujemo sneg in presejano moko, tako da dobimo rahlo biskvitno testo. V pomaščen in pomokan model najprej vlijemo približno dve tretjini testa, nato dodamo še preostalega, v katerega smo zamešali kakav. Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj, približno tri četrt ure. Ker vse pečice niso enake, raje poskusimo, če je biskvit že pečen z dolgim tankim nožem. Če se ga testo ne prime, je marmorni kolač pečen.

Ni komentarjev:

Objavite komentar