Že dolgo iščem pravi recept za tale kolač, ki se ga
spominjam še iz rane mladosti. Nisem še našla pravega, za razmerjem, ki bi dal
strukturo testa, ki ga imam v spominu. Testo bi moralo biti mehko in sveže, a
hkrati nekoliko »peščeno«. Tokrat sem ga pripravila po Novakovih, morda ga
naslednjič po eni izmed knjig o peki, ki jih imam na kuhinjski polici. Za
razliko od recepta, ki ga bom zapisala danes, je v tej drugi knjigi predpisano precej
več moke v razmerju do mleka, jajc in masla. Naslednjič se ga torej lotim po
tej recepturi in vam seveda poročam.
300 g moke
200 g masla
100 g sladkorja v prahu
100 g kristalnega sladkorja
6 jajc
1 vaniljin sladkor
2 žlici kakava
2 dl mleka
ščep soli
Najprej stepemo beljake v sneg in na koncu vanje
vtepemo še kristalni sladkor. Maslo stepemo s sladkorjem v prahu, in vaniljinim sladkorjem, na koncu dodajamo še rumenjake. K tej masi postopoma primešujemo sneg
in presejano moko, tako da dobimo rahlo biskvitno testo. V pomaščen in pomokan
model najprej vlijemo približno dve tretjini testa, nato dodamo še preostalega,
v katerega smo zamešali kakav. Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj,
približno tri četrt ure. Ker vse pečice niso enake, raje poskusimo, če je
biskvit že pečen z dolgim tankim nožem. Če se ga testo ne prime, je marmorni
kolač pečen.
Ni komentarjev:
Objavite komentar