John mi je nekega dne povedal, da je sirov burek,
ki ga navadno delamo doma preveč sočen. On, da bi raje imel takšnega z več
testa, ki je zavito položen v pekač. Seveda vsaka dobra žena moškemu ustreže
pri njegovih kulinaričnih zahtevah, zato sem ročno odhitela do mojih kuharskih
baz in poiskala primeren burek. Našla sem ga v kuharici slovenskih Bosank,
lično zavitega v tepsiji. Ta bo pravšnji, sem si dejala in se ročno lotila
priprave pite. Ja v Bosni rečejo bureku pita. Burek je pravzaprav samo tista
pita, ki je narejena z mesom. Pitak. Sirovi piti pa pravijo sirnica. Ko slišim besedo
sirnica, se vedno spomnim Top liste nadrealista osemdesetih, audicije Čabarbdić
Memsur Gelje, ko nekje pri 7 minutah 40 pove »što ima«: »burek, burečke, sir,
sirnica i zelje.« Priporočam ogled! http://www.youtube.com/watch?v=7WWvJOb0BaE
Med peko sirnice, pa si morda lahko ogledate še Hasanaginico v epizodi Branka
Đurića Đure http://www.youtube.com/watch?v=zrWiyAbbQDs.
Ko boste že na jutubu, pa lahko poklikate še kakšno drugo, le pazite, da se vam
pita ne bo zažgala.
400 g jufke
500 g nepasirane skute
2 jajci
1 dl sladke smetane
½ žličke soli
1 žlica sončničnega olja za pekač
Zmešamo skuto, jajca, smetano in sol. Maso
razporedimo po jufkah in jih zvijemo kot rulado in jo v obliki kroga položimo v
namaščen pekač. Pečemo pol ure pri 180 stopinjah, da pita porumeni.
P.S. John je bil zadovoljen:)
Ni komentarjev:
Objavite komentar