torek, 25. februar 2014

Sirnica

John mi je nekega dne povedal, da je sirov burek, ki ga navadno delamo doma preveč sočen. On, da bi raje imel takšnega z več testa, ki je zavito položen v pekač. Seveda vsaka dobra žena moškemu ustreže pri njegovih kulinaričnih zahtevah, zato sem ročno odhitela do mojih kuharskih baz in poiskala primeren burek. Našla sem ga v kuharici slovenskih Bosank, lično zavitega v tepsiji. Ta bo pravšnji, sem si dejala in se ročno lotila priprave pite. Ja v Bosni rečejo bureku pita. Burek je pravzaprav samo tista pita, ki je narejena z mesom. Pitak. Sirovi piti pa pravijo sirnica. Ko slišim besedo sirnica, se vedno spomnim Top liste nadrealista osemdesetih, audicije Čabarbdić Memsur Gelje, ko nekje pri 7 minutah 40 pove »što ima«: »burek, burečke, sir, sirnica i zelje.« Priporočam ogled! http://www.youtube.com/watch?v=7WWvJOb0BaE Med peko sirnice, pa si morda lahko ogledate še Hasanaginico v epizodi Branka Đurića Đure http://www.youtube.com/watch?v=zrWiyAbbQDs. Ko boste že na jutubu, pa lahko poklikate še kakšno drugo, le pazite, da se vam pita ne bo zažgala.


400 g jufke
500 g nepasirane skute
2 jajci
1 dl sladke smetane
½ žličke soli
1 žlica sončničnega olja za pekač

Zmešamo skuto, jajca, smetano in sol. Maso razporedimo po jufkah in jih zvijemo kot rulado in jo v obliki kroga položimo v namaščen pekač. Pečemo pol ure pri 180 stopinjah, da pita porumeni.

P.S. John je bil zadovoljen:)

Ni komentarjev:

Objavite komentar