sreda, 19. marec 2014

Bučna lazanja

Lasagne con la zucca. O lazanji sem se že razpisala pri receptu za tisto klasično, narejeno z omako, podobno bolonjski. Tokrat je pred nami izvedba z bučo, za katero pripravo, se mi je ujelo dvoje. Prijateljica iz Sicilije, ki je bila onega dne na obisku doma, je z veliko žara pripovedovala o lazanji, pripravljeni z bučo. Doma pa sem imela v zamrzovalniku (še vedno imam) kar nekaj skrbno naribane buče. Njen recept je bil sicer povsem enostaven, z menjajočimi se plastmi testenine, buč in bešamela, vse skupaj obogateno z naribanim parmezanom (varianta za vegetarijance).Jaz pa sem pred pripravo še malo pokukala po spletu in v večini receptov našla tudi slanino. In pripravila sem nekaj takšnega. Za večino jedcev za mizo je bila kombinacija buč in slanine v lazanji izjemna, le Johnu je bila nekoliko nenavadna, ker ima raje klasično. Vsekakor, četudi imate doma prave moške, ki želijo imeti na mizi klasično različico z mesom, vam priporočam malo tveganja za nekoliko drugačno doživetje te italijanske poslastice.


Za velik pekač
oljčno olje
1 kg naribane buče
100 g slanine ali pancete
testenine za lazanjo
1,5 l bešamela
muškatni orešček
sol, poper
nariban parmezan

Pekač pokapljamo z oljčnim oljem. Nanj najprej denemo plast naribane buče, posujemo s parmezanom in prekrijemo z bešamelom. Naložimo plat testenine. Nato spet bučo, ki pa jo tokrat posujemo z na kockice narezano slanino. Potem spet parmezan in bešamel. Prekrijemo s testom, zadnja pa je plast bešamela s parmezanom. Muškatni orešček lahko denemo kar v bešamel. Sol in poper pa dodamo vsaki plasti buč po okusu. Pri tem vzemimo v obzir, da je tudi slanina oz. panceta slana. Torej po občutku. Pečemo na 180 stopinjah pol do tričetrt ure. Odvisno od pečice.

Ni komentarjev:

Objavite komentar