sreda, 19. marec 2014

Zdravi ježki

Z biskvitom iz kamutove moke in vsaj 70 procentno čokolado. Kar naenkrat so se v hladilniku znašle čokoladne kugle. Ni bilo dosti možnosti za ugibanje, od kod so prišli. Prvič sva trenutno doma samo dve kuharici. Sama jih nisem naredila, pa tudi ne kuham samo orto s temno čokolado. Torej mlajša hči, ki je recept prinesla iz druge zdrave kuhinje, kjer ustvarjajo mladi. Med zdravimi kuhinjami namreč zadnje čase krožijo recepti iz moke zdravih žit, velikoprocentne čokolade, bio zelenjave, raznih kaš in druge eko hrane.



Biskvitno testo:
6 jajc
14 dag trsnega sladkorja
6 žlic tople vode
18 dag kamutove moke
pecilni prašek
vanilin sladkor
Čokoladna krema:
16 žlic mleka
15 dag masla
40 dag temne čokolade

Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo. V toplo vodo damo sladkor, pecilni prašek in vanilin sladkor, premešamo toliko, da se sladkor stopi. Vse skupaj dodamo rumenjakom, dodamo še moko, dobro premešamo in na koncu nežno vpotegnemo še sneg beljakov. Vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem. Testo pečemo 20 do 25 minut v pečici ogreti na 180 stopinj. Pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit razdrobimo na majhne koščke. V bain marie raztopimo maslo in mu dodamo mleko ter razdrobljeno čokolado. Pazimo, da ohranjamo temperaturo, primerno za čokolado, da ne postane grudasta. Biskvit namočimo s čokoladno zmesjo in malo pregnetemo, da se vse skupaj sprime. Oblikujemo kroglice in jih damo v hladilnik da se strdijo. Lahko jih povaljamo v kokosu, čokoladnih ostružkih, kakavu ali pa jih prelijemo z raztopljeno čokolado. Pri nas je bila slednja različica. Sicer pa mislim, da tudi šilce ruma v masi ne bi bilo odveč. Seveda, če doma nimamo mladoletnih otrok.

Ni komentarjev:

Objavite komentar