O mendiantih sem prvič brala v Dami v rdečih
čevljih Joanne Harris. Pripravljali so jih zadaj, v delavnici chocolaterie,
kjer je čokolada zapeljivo brbotala v keramični posodi in so jih z vso
skrbnostjo sestavljali iz vseh sestavin. Mandljev, orehov, lešnikov in
kandiranega sadja. Čokolada je lahko različna – črna, mlečna, za ljubitelje
milke pa je lahko tudi ta.
Vse do tega trenutka, ko sem malo brskala po spletu,
pa nisem vedela, da sadje na mendiantih predstavljajo štiri meniške rede,
dominikanskega (rozina), avguštinskega (lešnik), frančiškanskega (suha figa) in
karmeličanskega (mandelj). Vsak orešček
ali suho sadje odgovarja barvi halje menihov.
200 g čokolade
malce masla
mandlji, lešniki, orehi
kandirano sadje
Čokolado skupaj z malce masla raztopimo v bain-marie in jo z žličko pazljivo
kapljamo na peki papir v krožne oblike kakšnih dva do tri centimetre premera.
Dokler so še mehki nanje pazljivo polagamo oreščke in kandirano sadje. Pustimo,
da se strdijo, nato jih previdno odstranimo iz papirja in zložimo v bonboniero.
Ni komentarjev:
Objavite komentar