nedelja, 2. marec 2014

Torta Panama po moje

Torto Panama sem prvič okusila pri prijateljici ob priložnosti, ko se je prvič preselila na svoje. Priredila je zabavo, čeprav je bilo to pred več kot dvajsetimi leti, se spominjam, da smo na začetku grizljali grano in srebali odlično rdeče vino, na koncu pa me je očarala torta z lešniki brez moke. Torte nisem mogla pozabiti, zato sem pred kakšnimi tremi leti prijateljico povprašala po receptu. Čeprav se ni spominjala, kaj smo jedli pri njej na otvoritvi, »kajti jaz nimam pojma, kdaj si pri meni jedla lešnikovo torto«, je napisala. K sreči pa je še imela recept in mi ga poslala.
Spodnja izvedba torte je sicer pripravljena po moje. Biskvit je enak, drugačna pa je krema in glazura. Po originalnem receptu za kremo potrebujemo 300 g mletega sladkorja, 3 vaniljine sladkorje, 300 g masla, 140 g stopljene čokolade, 4 cela jajca in rum. Vse sestavine za kremo penasto zamešamo in jo polovico namažemo na prvo plast, z drugo pa premažemo celo torto.


Testo za model 26 cm
10 rumenjakov
150 g mletega sladkorja
1 vaniljin sladkor
180 g mletih lešnikov ali mandljev
100 g jedilne čokolade
10 beljakov
Nadev
200 ml sladke smetane
150 g jedilne čokolade
malo ruma
Čokoladna glazura
100 g čokolade
50 g masla
4 žlice sladke smetane

Kakšnih šest ur prej, preden predvidevamo, da se bo pečen biskvit za torto ohladil, se lotimo nadeva. V ogreti smetani raztopimo čokolado in prilijemo še šilce ruma. Čokoladna smetana naj se šest ur hladi v hladilniku. Potem jo stepemo v kremo.

Stepemo beljake. V beljake rahlo vmešamo polovico zmletih lešnikov. Stopljeno čokolado stepemo skupaj s sladkorjem, vaniljinim sladkorjem in rumenjaki. V rumenjakovo maso vmešamo drugo polovico zmletih lešnikov, potem previdno še stepene beljake z lešniki. Model za torte premažemo z maslom in posujemo s kakavom, vanj nalijemo testo in pri 160 stopinjah pečemo 45 minut. Po kakšnih 20 minutah pogledamo v pečico in, če testo nevarno rjavi, preko položimo aluminijasto folijo in jo tam pustimo do konca. Z rezilom tankega noža ali zobotrebcem preizkusimo, če je biskvit pečen. Biskvit naj se ohladi na rešetki. Prerežemo ga na pol in namažemo s kremo. Torto na koncu namažemo s čokoladno glazuro. Zanjo smo skupaj raztopili maslo, smetano in čokolado.

Ni komentarjev:

Objavite komentar