To kombinacijo sem prvič srečala na avstrijskih
smučiščih. Topfenstrudel mit Vanillesoße.
Težko sem se mu uprla, če so ga imeli na jedilniku. Konkurenca mu je bil edino Germknödel (kvašeni cmok, polnjen s
slivovo marmelado in posut z makom), ravno tako v vaniljini omaki. Ti obroki na
smučiščih so poseben užitek. Vabljivo pripravljene jedi, na avstrijskih
smučiščih bolj alpske, na italijanskih bolj značilne za to mediteransko deželo,
v Franciji bolj prefinjene (in še dražje). Le pri nas, v deželi na sončni
strani Alp še nekako nismo našli prave ponudbe. No, morda v kakšni koči na
Krvavcu že, kje drugje pa še niso tako daleč in je najbolje pojesti kakšen hot
dog ali golaž.
Tokrat sem z vaniljino omako prelila bučno sirov štrudelj. Seveda pa vanjo lahko oblečemo katerega koli, le, da nam je všeč ta
sestavljen okus na naših brbončicah. Hruškovega, jabolčnega, kutinovega,
češnjevega,…
Tu je recept za doma pripravljeno vaniljino omako,
lahko pa nje pripravo tudi poenostavimo in pripravimo malo redkejši vaniljin
puding iz vrečke. Lahko vam zaupam, da je tudi tako odlično.
Vaniljina
omaka
350 ml mleka
3 rumenjaki
3 žlice sladkorja
stržen stroka vanilje ali vrečka burbonskega
vaniljinega sladkorja
1 žlica jedilnega škroba
Vse sestavine razžvrkljamo skupaj in jih v bain marie (vodni kopeli) mešamo toliko
časa, da se omaka zgosti. Prelijemo jo preko še toplega zavitka.
Ni komentarjev:
Objavite komentar