sobota, 1. marec 2014

Štrudelj v vaniljini omaki

To kombinacijo sem prvič srečala na avstrijskih smučiščih. Topfenstrudel mit Vanillesoße. Težko sem se mu uprla, če so ga imeli na jedilniku. Konkurenca mu je bil edino Germknödel (kvašeni cmok, polnjen s slivovo marmelado in posut z makom), ravno tako v vaniljini omaki. Ti obroki na smučiščih so poseben užitek. Vabljivo pripravljene jedi, na avstrijskih smučiščih bolj alpske, na italijanskih bolj značilne za to mediteransko deželo, v Franciji bolj prefinjene (in še dražje). Le pri nas, v deželi na sončni strani Alp še nekako nismo našli prave ponudbe. No, morda v kakšni koči na Krvavcu že, kje drugje pa še niso tako daleč in je najbolje pojesti kakšen hot dog ali golaž.
Tokrat sem z vaniljino omako prelila bučno sirov štrudelj. Seveda pa vanjo lahko oblečemo katerega koli, le, da nam je všeč ta sestavljen okus na naših brbončicah. Hruškovega, jabolčnega, kutinovega, češnjevega,…
Tu je recept za doma pripravljeno vaniljino omako, lahko pa nje pripravo tudi poenostavimo in pripravimo malo redkejši vaniljin puding iz vrečke. Lahko vam zaupam, da je tudi tako odlično.


Vaniljina omaka
350 ml mleka
3 rumenjaki
3 žlice sladkorja
stržen stroka vanilje ali vrečka burbonskega vaniljinega sladkorja
1 žlica jedilnega škroba

Vse sestavine razžvrkljamo skupaj in jih v bain marie (vodni kopeli) mešamo toliko časa, da se omaka zgosti. Prelijemo jo preko še toplega zavitka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar