sobota, 22. marec 2014

Peresniki na rdeče s pekorinom

In hrustljavim pršutom. Ta enostavna, a izjemna jed je nastala povsem po naključju. Enostavna, ker je zares enostavna, izjemna pa, ker so se okusi zares čudovito prepletli. Celo Johnu je bila všeč. 
Pri roki sem imela še kozarček paradižnikove šalše in nekaj rdečega pesta. Za spremembo ne tistega domačega, ampak kar barilinega. Tudi ta je v redu. In zjutraj me je v lokalni trgovini premamil pekorino, ovčji sir, ki je bil še v nedotaknjenem hlebcu. Takoj sem si z mislimi pri okusu sestavila omako za peresnike. Hrustljavega pršuta sem se spomnila, ko je bila jed skoraj že gotova. Lepo jo je obogatil. Če bi imela pri roki še kakšen feferon, bi najbrž dodala še tega.


Za dve osebi
200 – 250 g polnozrnatih peresnikov (odvisno koliko sta osebi lačni)
oljčno olje
4 stroki česna
2 dl paradižnikove omake
peteršilj, timijan, majaron, rožmarin, lovorov list
sol, sveže mlet poper
½ kozarčka rdečega pesta
2 – 3 rezine pršuta
100 g pecorina ali kakšnega drugega ovčjega sira

Na oljčnem olju v veliki ponvi na hitro popražimo česen, ravno toliko, da zadiši. Če bi dodajali feferon, bi ga popražili skupaj s česnom. Dodamo paradižnikovo omako in narezan peteršilj (jaz narežem tudi stebelca) ter ostale začimbe. Posolimo in popopramo. Pokrijemo in na majhnem ognju kuhljamo kakšnih petnajst minut. Medtem skuhamo peresnike in na oljčnem olju v posebni ponvici posebej hrustljavo zapečemo narezan pršut. V veliko ponev s paradižnikovo omako denemo dobro odcejene peresnike in rdeči pesto. Premešamo, da se omaka oprime testenin, po vrhu najprej nadenemo hrustljavo zapečen pršut in na koncu naribamo pekorino. Pri nas smo imeli kombinacijo ribanega in rezanega, ker si je John zaželel na tanke koščke narezanega sira.
Zraven pa kozarček refoška od Plahute in zelena solata iz šest različnih vrst sveže nabranih zelenih solat. V Istri namreč že marsikaj raste, ker je zaradi mile zime prezimilo kar na vrtu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar