Testenine, rižote ali njoke s šparglji običajno
delamo brez posebne omake, le na oljčnem olju in zalite z malo belega vina, ki
se pokuha. V gostilnah jih velikokrat dobimo v smetanovi omaki, v hrvaški Istri
pa jih nekateri pripravljajo z malce moke. Jaz tega zadnjega ne počnem, sem se
pa domislila omake s pršutom. Njoke sem seveda naredila sama prejšnji dan, ko
je ostalo nekaj kuhanega krompirja. Moram reči, da so bili tako pripravljeni
njoki odlični.
oljčno olje
pršut
divji šparglji
sol, poper
belo vino
nariban parmezan
Divje
šparglje odlomimo tam, kjer se začne oleseneli del in jih narežemo na
centimeter dolge koščke. Pršut, ki smo ga narezali na krpice, na hitro popražimo
na vročem oljčnem olju in ga poberemo iz ponve. V olje denemo šparglje, jih
solimo (s soljo previdno, ker je že pršut slan) in popopramo, malo zaokrožimo s
kuhalnico in zalijemo z malo belega vina. Kuhljamo kakšnih deset minut. Medtem
skuhamo njoke, jih odcedimo in skupaj s shranjenim pršutom premešamo s
šparglji. Dodamo še nariban parmezan, še enkrat obrnemo kuhalnico in
postrežemo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar