Danes v puljski ribarnici ni bilo najti kaj
posebnega, pa sva z Johnom izlet v mesto na koncu Istre vzela bolj izletniško,
kot vizualno in družbeno doživetje in se nisva obremenjevala z obveznim nakupom
rib. Doma so naju namreč čakale zamrznjene salpice in ni bilo bojazni, da bi
ostala brez kosila.
Pred dnevi nama je neki domačin povedal, da je ribe
najbolje zamrzniti neočiščene, odmrzniti pa v slani vodi. Najine so sicer bile
očiščene, a odmrznila sva jih v vodi z dodanimi nekaj žličkami soli.
Doslej sva živela v veri, da so salpe najboljše na žaru, a v knjigi Marjuče Offizie sem
prebrala, da so dobre tudi v pečici. Pečico je dala celo na prvo mesto.
oljčno olje
krompir
oljke
česen
rožmarin, peteršilj
sol, poper
Salpe očistimo in posušimo s kuhinjskim papirjem.
Za nekaj ur jih denemo v marinado oljčnega olja, soli, popra, peteršilja in
rožmarina. Najbolj enostavno je, da to storimo v polivinilni vrečki, iz katere
iztisnemo zrak. Olupljen in na pol centimetrske rezine narezan krompir damo za
nekaj časa v hladno vodo. Pekač naoljimo, nanj denemo osušen krompir, olupljene
cele stroke česna in ribe. Pečemo na 200 stopinjah 30 minut (400 g ribe), če so
ribe večje, čas peke ustrezno podaljšamo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar