nedelja, 4. avgust 2013

Salpe na žaru

V najvišji turistični sezoni na puljski tržnici težko dobiš vrste belih rib, ki jih običajno nudijo restavracije. Tako ni bilo videti ne divjih brancinov, orad, kovačev ali pa škarpen. Iz ledu pa so se vabljivo svetile polkilske salpe z rožnatimi škrgami in bistrimi očmi. Skratka sveže. Odločitev je padla, le še na zelenjavni del tržnice sva skočila po nekaj blitve in krompirja. Malvazijo iz vodnjanske zadruge pa sva že imela v hladilniku. Priprava salp na žaru poteka podobno, kot priprava ostalih rib. Ko ste ravno na tej strani pri salpah, pa naj postopek ponovim še za ta primer.
Salpa (lat. Sarpa salpa, hr. salpa, fr. saupe, nem. Goldstrieme, šp. salema ali salpa, it. salpa, ang. salema porgy) sodi v družino šparov.


salpe
olivno olje
vejica rožmarina

Najprej seveda podkurimo polena, ker bodo nekaj časa potrebovala, da se preobrazijo v primerno žerjavico. Žerjavica za peko rib je ravno prav vroča, ko lahko nad žarom pet sekund držimo dlan. Rožmarinovo vejico olupimo igličastih listkov, razen vrha, ki ga bomo rabili za premazovanje z olivnim oljem. Nekaj rožmarinovih lističev zatlačimo v ribe. Čas pečenja je seveda odvisen od velikosti rib. Naše so bile polkilske in smo jih pekli približno 15 minut na vsaki strani. Pri ribi na žaru je pomembno, da jih med peko samo enkrat obrnemo – takrat ko je koža že zapečena. Sicer bi se nam namreč prilepila na rešetko in razpadla.

Salpe so bile odlične. Meso ravno prav spečeno, tako da je bilo še sočno in čvrsto, a se je mehko izgubilo v ustih. Kakšen grižljaj si lahko pokapljamo tudi z boljšim oljčnim oljem, lahko tudi s tistim s citrono. Odvisno od okusa. V vsakem primeru pa je zraven neogibna blitva s krompirjem in seveda malvazija.
Nisem pogrešala uradno višje kategoriziranih belih rib, tele salpice so jim bile kar ob boku.



Ni komentarjev:

Objavite komentar