sreda, 24. junij 2015

Mineštra s čičeriko

V steklenem kozarcu na pultu je še vedno ostalo nekaj lanske čičerike, ki sem jo dobila od prijazne sosede. Vsako leto nekje konec avgusta si na mizo na dvorišču veliko košaro strokov čičerike, jo olušči in shrani. V istrski kuhinji kuhajo tovrstno mineštro običajno v kombinaciji z oljčnim oljem, pršutom, česnom in krompirjem, včasih tudi s fižolom. Jaz sem tokrat dodala še sestavine zelenjavne juhe in kuhano koruzo (bobiče). Še to – večina virov pravi, da je treba čičeriko namakati preko noči in jo potem kuhati dve uri. Jaz sem jo tokrat namakala le dve uri, pa tudi kuhala le toliko, da se je skuhala ostala zelenjava, pa je bila čičerika v mineštrici odlična. Ravno prav mehka.
Sicer pa lahko pri izbiri zelenjave za tovrstno mineštrico sprostimo našo domišljijo in sestavo prilagodimo sestavinam, ki so nam na razpolago v domači shrambi.


oljčno olje
čebula
pršut
česen
korenček
bučka
stebelna zelena
krompir
kuhana koruza
namočena čičerika
peteršilj
sol, poper
lovorjev list

Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo, narezan pršut, česen in na kockice narezano bučko. Zalijemo z vodo in dodamo še narezano stebelno zeleno, korenček, krompir, kuhano koruzo, namočeno čičeriko, peteršilj, sol, poper in lovorjev list. Kuhamo, dokler vse sestavine niso kuhane. Mineštrico zgostimo na način, da na koncu vzamemo iz juhe nekaj kuhanega krompirja in čičerike ter ju pretlačimo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar