V steklenem kozarcu na pultu je še vedno ostalo
nekaj lanske čičerike, ki sem jo dobila od prijazne sosede. Vsako leto nekje
konec avgusta si na mizo na dvorišču veliko košaro strokov čičerike, jo olušči
in shrani. V istrski kuhinji kuhajo tovrstno mineštro običajno v kombinaciji z
oljčnim oljem, pršutom, česnom in krompirjem, včasih tudi s fižolom. Jaz sem
tokrat dodala še sestavine zelenjavne juhe in kuhano koruzo (bobiče). Še to –
večina virov pravi, da je treba čičeriko namakati preko noči in jo potem kuhati
dve uri. Jaz sem jo tokrat namakala le dve uri, pa tudi kuhala le toliko, da se
je skuhala ostala zelenjava, pa je bila čičerika v mineštrici odlična. Ravno
prav mehka.
Sicer pa lahko pri izbiri zelenjave za tovrstno
mineštrico sprostimo našo domišljijo in sestavo prilagodimo sestavinam, ki so
nam na razpolago v domači shrambi.
oljčno olje
čebula
pršut
česen
korenček
bučka
stebelna zelena
krompir
kuhana koruza
namočena čičerika
peteršilj
sol, poper
lovorjev list
Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo,
narezan pršut, česen in na kockice narezano bučko. Zalijemo z vodo in dodamo še
narezano stebelno zeleno, korenček, krompir, kuhano koruzo, namočeno čičeriko,
peteršilj, sol, poper in lovorjev list. Kuhamo, dokler vse sestavine niso
kuhane. Mineštrico zgostimo na način, da na koncu vzamemo iz juhe nekaj
kuhanega krompirja in čičerike ter ju pretlačimo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar