petek, 13. november 2015

Ledena kava

Eiscafe, ajskafe, Ledová káva, Le café glacé, Холодный кофе je povsem nekaj drugega, kot El café con hielo Il caffè con ghiacci. Zadnji dve različici se namreč pripravljata s kavo in ledom, brez kakršnega koli dodatka sladoledov ali smetane. Pijejo jih v mediteranskih deželah.
Ledena kava pa je bila omiljena pokosilna poslastica že v socialističnih časih, ko ni bilo na voljo toliko različnih sladic. V restavracijah so imeli za sladico palačinke, morda še pohorsko omleto, potem pa še sadno kupo in ledeno kavo. Tudi v albanskih slaščičarnah vzdolž Jadrana se je na jedilnikih z barvnimi fotografijami poleg raznih kupol in banana zadrov, vedno našel tudi ajskafe.


ohlajena kava
malce ruma, konjaka ali štoka
sladoledi mlečnega okusa
stepena sladka smetana
lahko tudi malo mleka

V visok kozarec nalijemo kave za enega človeka, malce ruma in mleka, dodamo nekaj kepic sladoleda in po vrhu naložimo še sladke smetane. Če imamo pri roki še kakšen vafelj ali piškot za dodatek, ga zataknemo ob rob. en sam užitek in dve muhi na en mah. Kava in sladica.

Ni komentarjev:

Objavite komentar