Eiscafe, ajskafe, Ledová káva, Le café glacé, Холодный кофе je povsem nekaj drugega, kot El café con hielo Il caffè con ghiacci. Zadnji dve
različici se namreč pripravljata s kavo in ledom, brez kakršnega koli dodatka
sladoledov ali smetane. Pijejo jih v mediteranskih deželah.
Ledena kava pa je bila omiljena
pokosilna poslastica že v socialističnih časih, ko ni bilo na voljo toliko
različnih sladic. V restavracijah so imeli za sladico palačinke, morda še
pohorsko omleto, potem pa še sadno kupo in ledeno kavo. Tudi v albanskih
slaščičarnah vzdolž Jadrana se je na jedilnikih z barvnimi fotografijami poleg
raznih kupol in banana zadrov, vedno našel tudi ajskafe.
ohlajena kava
malce ruma, konjaka ali štoka
sladoledi mlečnega okusa
stepena sladka smetana
lahko tudi malo mleka
V visok kozarec nalijemo kave za
enega človeka, malce ruma in mleka, dodamo nekaj kepic sladoleda in po vrhu
naložimo še sladke smetane. Če imamo pri roki še kakšen vafelj ali piškot za
dodatek, ga zataknemo ob rob. en sam užitek in dve muhi na en mah. Kava in
sladica.
Ni komentarjev:
Objavite komentar