Za kuharsko klasiko vedno pogledam
v Ivačiča. Vaniljev narastek je pač taka reč. Mojster je ob koncu recepta še
pripisal, da enako maso lahko uporabimo tudi za vaniljev puding, ki ga kuhamo v
modelu nad soparo. Napisal je tudi, da vse kar masi dodamo, spremeni narastku
ali pudingu ime. Primerni dodatki so limonova lupinica, praženi mandeljni,
čokolada, kokosovi kosmič in podobno. Pravi tudi, da narastek ali puding
ponudimo s primerno kremo ali z vinskim šodojem, vendar se mora okus preliva
oziroma kreme ujemati z okusom narastka ali pudinga.
10 dkg moke
5-6 dkg masla
približno ¼ litra mleka, 6-7 dkg
sladkorja
5-6 jajc
1 vaniljev sladkor
V dobro pološčeni kozici raztopimo
maslo, dodamo moko, prilijemo vrelega mleka in mešamo na vročem toliko časa, da
se zgosti, da je gladko in da se loči od kozice in od kuhavnice. Nato maso
ohladimo, dodamo rumenjake, gladko zmešamo, dodamo vanilin in sneg iz beljakov,
ki smo mu, ko je bil že trd, med stalnim stepanjem dodali še sladkor. Vse
skupaj s kuhavnico gladko zmešamo, zvrnem v namazano ognja varno ali jensko
skledo in v ogreti pečici pečemo. Skleda ne sme biti prepolna, začetna temperatura
pa ne premočna. Če je treba, narastek med peko tudi pokrijemo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar