torek, 3. november 2020

Mandljeva korenčkova torta

 

Takšne vrste torte se spomnim iz Helsinkov. Omamno me je vabila iz vitrine, nisem si mogla kaj, da je ne bi izbrala. Mandlji, ki jih uporabimo, so lahko z lupinico ali brez.




za okrogel pekač, 26 cm

25 dkg nastrganega korenja

25 dkg mandljev

2 žlici kandirane pomaranče

5 jajc

16 dkg sladkorja

1 vanilijev sladkor

2 žici jedilnega škroba

1/2 pecilnega praška

šilce amaretta

maslo za pekač


Mandlje zmeljemo skupaj s kandirano pomarančo. Korenje nastrgamo, tako ali drugače. Jajčne beljake stepemo in vanje vtepemo še 3 žlice vode. Rumenjake penasto stepemo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Vtepemo še pecilni prašek in škrob. V mešanico dodamo korenje in mandljevo pomarančno zmes. Dobro premešamo. Vmešamo še rum. Na koncu nežno vpotegnemo beljakov sneg. Model za torto premažemo z maslom in obložimo s peki papirjem. Zmes vlijemo v pekač, po vrhu posujemo mandljeve lističe. Pečemo na 180 stopinjah eno uro. Peko spremljamo in, če opazimo, da nam torta ob peki začenja preveč temneti, nanjo položimo aluminijasto folijo. Ponudimo s stepeno sladko smetano.


Ni komentarjev:

Objavite komentar