Takšne vrste torte se spomnim iz Helsinkov. Omamno me je vabila iz vitrine, nisem si mogla kaj, da je ne bi izbrala. Mandlji, ki jih uporabimo, so lahko z lupinico ali brez.
za okrogel pekač, 26 cm
25 dkg nastrganega korenja
25 dkg mandljev
2 žlici kandirane pomaranče
5 jajc
16 dkg sladkorja
1 vanilijev sladkor
2 žici jedilnega škroba
1/2 pecilnega praška
šilce amaretta
maslo za pekač
Mandlje zmeljemo skupaj s kandirano pomarančo. Korenje
nastrgamo, tako ali drugače. Jajčne beljake stepemo in vanje vtepemo še 3 žlice
vode. Rumenjake penasto stepemo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem.
Vtepemo še pecilni prašek in škrob. V mešanico dodamo korenje in mandljevo
pomarančno zmes. Dobro premešamo. Vmešamo še rum. Na koncu nežno vpotegnemo
beljakov sneg. Model za torto premažemo z maslom in obložimo s peki papirjem.
Zmes vlijemo v pekač, po vrhu posujemo mandljeve lističe. Pečemo na 180
stopinjah eno uro. Peko spremljamo in, če opazimo, da nam torta ob peki začenja
preveč temneti, nanjo položimo aluminijasto folijo. Ponudimo s stepeno sladko
smetano.
Ni komentarjev:
Objavite komentar