Štrukljev sem se lotila potem, ko mi je mama v zadnjem času večkrat povedala, da je bila to ena izmed njenih najljubših jedi v mladosti. Takrat so zaradi vojne živeli v pomanjkanju, še posebej težko je bilo njeni mami, ki je morala preživljati pet otrok. Povedala je tudi, da jim je okupator dal pogoj, da se v 48 urah izselijo iz mesta, s seboj lahko vzamejo le to, kar uspejo preseliti v tem času. S pomočjo stricev so z volovskimi vpregami uspeli rešiti tudi nekaj svojega pohištva. Pri hiši na podeželju so imeli celo vrt, a ga niso smeli uporabljati Pri tem jih je nadzorovala stroga Verwalterin. Morda je bila selitev sreča v nesreči, hišo v mestu je namreč kasneje uničila bomba. Se sliši kot v filmu, a naši predniki so doživeli tiste čase.
Nazaj
k sirovim štrukljem. Včasih smo jih doma kuhali v prtu, zdaj imamo enostavnejšo
različico – kuho v aluminijasti foliji. Vlečeno testo lahko zamesimo sami, enostavneje
pa je uporabiti kupljenega. Če ga zamesimo sami je dobro, da vsebuje jajce, da
poveže testo med kuho.
Tokrat sem jih pripravila kot sladico, sirovi štruklji pa so lahko tudi čudovita priloga k npr. govejim zrezkom v omaki.
Polnilo:
500 g
nepasirane skute
2 dl
kisle smetane
2
jajci
ščepec
soli
malo
zdroba
Za posip:
maslo
olje
krušne
drobtine
cimet
kristalni
sladkor
Jajci,
kislo smetano, skuto in ščepec soli zmešamo skupaj. Polnilo naložimo na
razprostrto vlečeno testo. Po polnilu posujemo malo (zares malo) zdroba.
Zavijemo tako, da robove testa zavihamo na način, da nam masa ne uhaja iz
testa. Vse skupaj zavijemo v aluminijasto folijo, prav tako na način, da nam
štrukelj ne uhaja (John bi rekel, da morajo biti robovi dobro zapiganiJ). Štrukelj v foliji denemo v krop in kuhamo 20 minut. Štruklje
previdno odvijemo in poljubno narežemo. Posujemo z drobtinami, praženimi v maslu
in olju. Povrh pa še s cimetom in kristalnim sladkorjem.
(John
mi je čestital za štruklje, to je zelo redko dejanje, torej so bili najbrž
zares dobri.)
Ni komentarjev:
Objavite komentar