torek, 17. november 2020

Stracotto

 

Za stracotto sem se navdušila ob gledanju Jamijevih kulinaričnih oddaj, ko je potoval po italijanskih regijah skupaj z enim izmed dveh požrešnih Italijanov in obiskoval none, ki so izdajale svoje recepte značilnih jedi tiste regije. Tokrat sta bila pri noni v Toscani in pripravljala v zelenjavi kuhano govedino.




1 kg goveje vratovine

oljčno olje

2 rdeči čebuli

2 korenčka

2 stroka česna

2 stebli stebelne zelene

1 koromač

1 vejica svežega rožmarina

1 vejica svežega žajblja (jaz sem ga zamenjala za lovor)

poper, sol

2,5 dl chiantija ali drugega rdečega vina

paradižnikova mezga

V primerno veliki posodi, kjer bomo kuhali stracotto, najprej na zmernem ognju zapečemo meso z vseh strani. Meso odložimo in na istem olju pripravimo sofritto – prepražimo nasekljane čebulo, korenje, česen, zeleno in koromač. Dodamo še meso in zavezan šopek rožmarina in žajblja (lovorja). Solimo in popramo. Posodo pokrijemo in kuhljamo na majhnem ognju počasi 20 – 30 minut. Meso vsake toliko obrnemo.

Ogenj damo na močno, vlijemo še vino ter vmešamo še paradižnikovo mezgo. Zalijemo še z juho, lahko tudi z vodo. Ko zavre ogenj zopet zmanjšamo in kuhljamo približno 3 ure.

Ko je meso povsem mehko, ga vzamemo iz omake in narežemo na rezine. Omako lahko še pretlačimo. Postrežemo z domačimi jajčnimi testeninami ali polento. In naribanim parmezanom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar