Za
stracotto sem se navdušila ob gledanju Jamijevih kulinaričnih oddaj, ko je
potoval po italijanskih regijah skupaj z enim izmed dveh požrešnih Italijanov
in obiskoval none, ki so izdajale svoje recepte značilnih jedi tiste regije.
Tokrat sta bila pri noni v Toscani in pripravljala v zelenjavi kuhano govedino.
1 kg
goveje vratovine
oljčno
olje
2
rdeči čebuli
2
korenčka
2
stroka česna
2
stebli stebelne zelene
1
koromač
1
vejica svežega rožmarina
1
vejica svežega žajblja (jaz sem ga zamenjala za lovor)
poper,
sol
2,5
dl chiantija ali drugega rdečega vina
paradižnikova
mezga
V
primerno veliki posodi, kjer bomo kuhali stracotto, najprej na zmernem ognju
zapečemo meso z vseh strani. Meso odložimo in na istem olju pripravimo sofritto
– prepražimo nasekljane čebulo, korenje, česen, zeleno in koromač. Dodamo še
meso in zavezan šopek rožmarina in žajblja (lovorja). Solimo in popramo. Posodo
pokrijemo in kuhljamo na majhnem ognju počasi 20 – 30 minut. Meso vsake toliko
obrnemo.
Ogenj
damo na močno, vlijemo še vino ter vmešamo še paradižnikovo mezgo. Zalijemo še
z juho, lahko tudi z vodo. Ko zavre ogenj zopet zmanjšamo in kuhljamo približno
3 ure.
Ko je
meso povsem mehko, ga vzamemo iz omake in narežemo na rezine. Omako lahko še
pretlačimo. Postrežemo z domačimi jajčnimi testeninami ali polento. In
naribanim parmezanom.
Ni komentarjev:
Objavite komentar