ponedeljek, 22. april 2013

Bučni zavitek

Zame je zavitek z rumenimi (oranžnimi) bučami eden najboljših. Buča ima nekako mil okus, ki se zelo lepo sestavi z ostalimi, začimbnimi dodatki štrudlja. V tej sladici jo velikokrat kombinirajo s skuto, jaz pa sem se odločila bučno zmes razrahljati s kislo smetano, raztepeno z jajcem. K temu polnilu se je odlično podalo polnozrnato vlečeno testo. Moram priznati, da se tovrstnega (polnozrnatega) testa še nisem lotila sama. Običajno se po liniji najmanjšega odpora poslužim kar kupljenega hokusovega.



polnozrnato vlečeno testo
1 kg naribane jedilne buče
rozine
naribana limonina lupinica
nasekljan oranžat
cimet
5 žlic rjavega sladkorja
2 pokrovčka ruma
2 dl kisle smetane
1 jajce
1 vanilin sladkor
100 g margarine (masla)
drobtine
sladka smetana za premaz

Za nadev zmešamo naribano bučo, rozine, limonino lupinico, oranžat, cimet, rum in rjavi sladkor. Še bolje je, če naribano bučo skupaj s sladkorjem popreje še malo podušimo na maslu, da dobimo bolj mil okus. Posebej stepemo jajce s kislo smetano in vanilinim sladkorjem. List vlečenega testa najprej namažemo z margarino, posujemo z drobtinami, bučami in kislo smetano. Štrudelj zavijemo in položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Testo in maso seveda razporejamo tako, da se nam na koncu vse izide. Zavitke premažemo s sladko smetano, ki pa jo lahko nadomestimo tudi s kombinacijo stopljene margarine in mleka. Margarino v tem receptu seveda lahko nadomestimo z maslom ali pa s kokosovo maščobo. Maslo daje sladici sicer bolj prefinjen okus, je pa tudi težje za želodec. Štrudelj pečemo na 180 stopinjah kakšnih 40 minut. Če skorja začenja črneti, ga prekrijemo z aluminjasto folijo. Ponujenega lahko potresemo s sladkorjem v prahu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar