Beseda pinca izvira iz latinske besede pinsere, ki pomeni gnesti, mesiti.
1 kg bele moke tip 400 ali 500
1 vrečka kvasa
3 dl toplega mleka
150 g margarine
2 jajci in 3 rumenjaki
150 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
nastrgana lupina 1 bio limone
rum
rozine
rumenjak za premaz
V del toplega mleka vmešamo žličko sladkorja in
vrečko kvasa ter vse skupaj posujemo z malo moke. Pustimo približno deset
minut, da vzhaja. Moko presejemo v veliko skledo, dodamo sol in premešamo. Dodamo
sladkor, vanilijev sladkor, naribano limonino lupinico in spet premešamo. Nato
dodamo razžvrkljana jajca in rumenjake. Premešamo. Naslednja je na vrsti zmes s
kvasom. Nato dodamo še en kozarček ruma. Na koncu postopoma dodajamo mleko.
Količina je namreč odvisna od vrste moke
in tekočin, ki smo jih že vmesili. Mesimo. Gnetemo. Mesimo (pinsere). Skledo pokrijemo z
vlažno krpo in pustimo vzhajati kakšno uro do dve. Testo še enkrat premesimo in
po želji dodamo rozine. Namestimo jo v pekač, obložen s peki papirjem in
pustimo vzhajati še kakšno uro. Pinco premažemo z rumenjakom, zarežemo z nožem
na tretjine in denemo v ogreto pečico na 180 stopinj. Po desetih minutah pogledamo,
če že začenja rjaveti. Preden postane temno rjava, jo prekrijemo z aluminijasto
folijo. Pri tej količini testa jo pečemo 45 – 50 minut. Če je testa manj, ali
pa smo oblikovali kakšne tanjše in manjše pekovske izdelke, temu prilagodimo
tudi čas pečenja.
Nazadnje sem pinco spekla s temi sestavinami. Bila
je super! Edinole John bi dodal še več rozin, čeprav jih je bilo že tako ali
tako veliko.
600 g moke (pol gladke, pol ostre)
do 3 dl toplega mleka (dodajamo postopoma, morda ne
porabimo vsega)
1 pokrovček ruma
70 g sladkorja
2 jajci in 1 rumenjak
80 g stopljenega masla
vaniljev sladkor
naribana lupinica bio limone
rozine
1 rumenjak za premaz
Ni komentarjev:
Objavite komentar