V istrski kuhinji bi rekli temu pedoči v loncu. Tam sem tudi našla recept
za današnjo pojedino.
Školjke v lupinah živijo še nekaj dni. Klapavice so čistilci morja in se
lahko v njih naselijo kakšne bolezni, zato je pomembno, da jih vedno prekuhamo.
Školjke pripravljamo v mesecih, ki imajo v imenu črko r. Danes je na srečo še
april.
Predjed za 2 osebi
pol kile pedočev
oljčno olje
1 dl belega vina
drobno sesekljan česen
sesekljan peteršilj
doma naribane bele drobtine
Školjke najprej očistimo in izločimo tiste, ki so odprte. Denemo jih v
lonec in pokrite kuhamo okoli četrt ure. Občasno jih premešamo, vode pa ne
dolivamo, ker je v školjkah in jo med kuhanjem spustijo. Prilijemo belo vino in
oljčno olje, dodamo sesekljan česen, peteršilj in malo drobtin za zgostitev.
Kuhamo še nekaj minut. Postrežemo z belim primorskim kruhom. In belim vinom.
Pri nas smo imeli danes koprsko malvazijo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar