torek, 16. april 2013

Kozice

V Kastilji, najbrž pa tudi drugod v Španiji je navada, da za hladno predjed dajo na mizo surove sveže kozice in majonezo. Samo to. Luščenje repkov in namakanje v majonezo je čudovita spremljava za uvodno kramljanje pred kosilom. Zraven postrežejo kakšno cavo (penino). Lahak uvod z mehurčki. Na tistem koncu Iberskega polotoka to ni problem. Pravijo, da gre večina svežih morskih dobrot naravnost v Madrid.  Pravi užitek se je sprehoditi ob obloženih mizah ribarnice, kjer na ledu najdemo praktično vse. Od rib, belih in plavih, rakcev pa do školjk. Tudi v malo bolje založenih samopostrežnih trgovinah je en del obvezno posvečen morski hrani. In tam tudi ni nič kaj drugače kot v ribarnici.Paša za oči. V Ljubljani toliko in tako sveže izbire ni dobiti.
Kozice je pripravila madre mojega zeta in jih takole postavila na mizo.


sveže kozice
majoneza

Kozice naložimo na krožnik in ponudimo z majonezo. (Sem "poznavalsko" vprašala, če je je to aioli, pa so mi povedali, da je navadna majoneza. Šele potem sem se poglobila v literaturo in ugotovila, da je aioli provansalski.)

Kozice, šp. gambas, an. shrimps, fr. crevettes, nem. Garneles.

Ni komentarjev:

Objavite komentar