V Kastilji, najbrž pa tudi drugod v Španiji je navada, da za hladno predjed dajo na mizo surove sveže kozice in majonezo. Samo to. Luščenje repkov in namakanje v majonezo je čudovita spremljava za uvodno kramljanje pred kosilom. Zraven postrežejo kakšno cavo (penino). Lahak uvod z mehurčki. Na tistem koncu Iberskega polotoka to ni problem. Pravijo, da gre večina svežih morskih dobrot naravnost v Madrid. Pravi užitek se je sprehoditi ob obloženih mizah ribarnice, kjer na ledu najdemo praktično vse. Od rib, belih in plavih, rakcev pa do školjk. Tudi v malo bolje založenih samopostrežnih trgovinah je en del obvezno posvečen morski hrani. In tam tudi ni nič kaj drugače kot v ribarnici.Paša za oči. V Ljubljani toliko in tako sveže izbire ni dobiti.
Kozice je pripravila madre mojega zeta in jih takole postavila na mizo.
Kozice je pripravila madre mojega zeta in jih takole postavila na mizo.
sveže kozice
majoneza
Kozice naložimo na krožnik in ponudimo z majonezo. (Sem "poznavalsko" vprašala, če je je to aioli, pa so mi povedali, da je navadna majoneza. Šele potem sem se poglobila v literaturo in ugotovila, da je aioli provansalski.)
Kozice, šp. gambas, an. shrimps, fr. crevettes, nem. Garneles.
Ni komentarjev:
Objavite komentar