Za 6 oseb
Polnilo
olivno olje
1 čebula
200 g mletega mesa
1 dl riža arborio
sveži listi koriandra ali svež peteršilj + posušeni
koriandrovi listi
sol
poper
Zelenjava
rdeča paprika
zelena paprika
3 čebule
3 paradižniki
1 bučka
10 strokov česna
čili
lahko nekaj češnjevih paradižnikov
Paradižnikova
omaka
2 konzervi po 400g paradižnika v koščkih
1 majhna konzerva 200g pasiranega paradižnika
zmleta koriandrova semena
zmlete nageljnove žbice
cimet
3 žličke rjavega sladkorja
sol
Priloga
kuskus (50 g po osebi)
rozine po okusu
Navedenih sestavin in količin ni treba jemati zelo
strogo. Zelenjavo za polnjenje lahko izberemo po lastnem okusu. Tudi količine
prilagodimo velikosti zelenjave in jedcem.
Najprej pripravimo sestavine za polnilo. Riž
skuhamo v rahlo osoljenem kropu v razmerju 1:2. Na olivnem olju prepražimo
sesekljano čebulo, da ostane svetla. Dodamo meso, sol in poper in pražimo
toliko časa, da ni več surovo. Odstavimo. Skupaj zmešamo meso, riž in
nasekljane liste svežega koriandra, ki pa jih lahko nadomestimo s svežim
peteršiljem in posušenimi koriandrovimi listi.
Velik pekač (najlepše izgleda, če je okrogel),
pokapljamo z olivnim oljem. Nanj skrbno naložimo četrtine očiščenih paprik, na kolute
narezane in izdolbene bučke, prepolovljene in izdolbene čebule ter paradižnike,
prav tako prepolovljene in izdolbene. Med to zelenjavo naložimo še cele stroke
česna, večje kose čilija in češnjeve paradižnike (če so nam ravno pri roki, ni
pa nujno). Izdolbeno zelenjavo napolnimo z mesno maso. Pekač denemo v pečico,
ogreto na 180 stopinj za kakšne pol ure (opazujemo, da je zelenjava s polnilom
lepo zapečena).
Medtem ko se peče zelenjava, se lotimo
paradižnikove omake. Na olivnem olju prepražimo na majhne koščke narezane
ostanke izdolbene zelenjave (čebula, bučka). Dodamo paradižnik v vseh oblikah,
tudi preostanek od dolbenja. Začinimo s cimetom, nageljnovimi žbicami, koriandrovimi semeni,
rjavim sladkorjem, soljo in poprom. Kuhamo.
Zelenjavo v pečici zalijemo s paradižnikovo omako
in pečemo še kakšnih petnajst minut.
Ni komentarjev:
Objavite komentar