torek, 30. april 2013

Ciplji na žaru

Puljska ribarnica je bila včeraj kar dobro založena z morskimi dobrotami. Vse od sardelic  raznovrstnih rib, ki se ujamejo v mrežo, pa do velikih orad. Tudi škampov, školjk in hobotnice ni manjkalo. Sicer je treba dobro pogledati in vprašati kaj kupuješ. Kakšne ribe so namreč gojene, kakšne iz kakšnih drugih ribolovnih okolišev, kar nekaj pa je tudi divjih, jadranskih. Danes so za spremembo na našo gradelo priromali ciplji (lat. Muglidae, slovenska Istra tudi »čevlji«). Bili so odlični, zelo blizu trikrat dražjim primerkom ribje vrste.


ciplji
oljčno olje
rožmarinova vejica
sol
(pivo za peka)

Očiščene ciplje zarežemo z nožem na obeh straneh (poseg je odvisen od debeline primerka) denemo na ravno prav vroč žar. Čas peke je sicer odvisen od velikosti in debeline ribe. Tale dva polkilska sta se pekla dvajset minut na eni in petnajst na drugi strani. Pri ribah je pomembno, da rib, dokler se jim koža ne zapeče, ne obračamo. Sicer bi se prijele in nam začele na žaru razpadati. Med peko jih z rožmarinovo vejico mažemo z oljčnim oljem. Pek pa ne more brez piva (žar baje izsuši grlo).
Ribo na krožniku še lahno, po lastnem okusu posolimo in pokapljamo z oljčnim oljem. Postrežemo ga z blitvo s krompirjem in kozarčkom malvazije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar