Pohanega sira se spominjam še iz socialističnih
časov, ko v gostilnah še ni bilo preveč izbire. Jedilniki so bili klasični.
Kakšni dve vrsti juhe, narezek za hladno predjed, potem pa naravni, dunajski in
drugi zrezki s krompirjem ali rižem. Solata, običajno mešana. Tiste bogatejše
različne zelene so prišle na jedilnik kasneje. In pohan sir. Prav živo se ga
spomnim izpod lipe, serviranega s tatarsko omako. Za sladice smo takrat
dobili sadne kupe, palačinke ali pa prekmursko gibanico. No saj je bilo še kaj
drugega, na primer orehova rezina v Maxiju, solmoški v Kora baru ali pohorska
omleta pri Šestici. Sadne kupe pa se spomnim iz takrat tudi legendarnega Hotela
Belevue, kjer je bila gostinska šola. Tam sva se z mamo dobivali z dedkom. Midve
sva prišli iz Centra, on pa iz Šiške. Iz tistih časov se spominjam tudi, da smo
za sladkanje velikokrat naročili tudi gosti sok s smetano. Se spomnite?
sir, najbolje gavda ali edamec (tu je bil zdenkin
trapist)
moka
jajce
drobtine
oljčno olje
Sir narežemo na kakšen centimeter debele rezine.
Povaljamo jih najprej v moki, potem v razžvrkljanem jajcu, nato v drobtinah.
Valjanje v jajcu in drobtinah še enkrat ponovimo. Rezine ocvremo v vročem
oljčnem olju le toliko, da se rahlo zlato rjavo obarvajo. Položimo jih na
kuhinjski papir, da vpije odvečno maščobo. Zraven se sicer običajno nudi
tatarsko omako ali pa francosko solato. Mi smo se tokrat odločili za bolj
zdravo različico priloge. Za regratovo solato. Zraven pa popili kozarec hladnega
piva.
Ni komentarjev:
Objavite komentar