Temule današnjemu izdelku bi nekateri rekli tudi štrudelj oz. zavitek. Toda bolj pravilno bi bilo vsekakor poimenovanje gibanica. Der Strudel v nemščini
pomeni vrtinec, pravzaprav nekaj kar se zavije, torej zavitek. Ta sladica pa je
po obliki bliže tisti, ki jo poznamo kot prekmursko gibanico, le da je manj
različnih nadevov. Plasti testa so naložene vzporedno, izmenjaje s plastjo
nadeva. Torej bolj gibanica, ali po nemško die
Schichtkuche, kar pomeni sladica iz plasti. Beseda gibanica, pa po
etimološki razlagi nima izvora v gibanju ampak izvira iz Egipta, kjer v
egipčanski arabščini beseda gibna pomeni sir. To razlago sem našla v angleški
wikipediji, kjer je zapisana ob srbski gibanici. Medtem, ko me je slovenska
navedla k temu, da bi morda poimenovanje gibanica lahko izviralo tudi iz prekmurske
besede za testo – gübe.
Torej vam predstavljam jabolčno skutni štrudelj, ki
je v bistvu gibanica. Tokrat sem uporabila kar testo iz trgovine, seveda pa je
vse skupaj boljše, če testo zamesimo in razvlečemo sami.
Za globlji
pekač cca. 40x20cm
1 zavitek vlečenega testa
kokosova mast (ali maslo ali margarina)
2 jajci
500 g skute
1 kisla smetana
5 žlic sladkorja
1 vanilijev sladkor
nastrgana lupinica 1 bio limone
cimet
3 jabolka
rozine
rum
drobtine
sladka smetana za premaz
Rozine namočimo v rum, toliko da so prekrite.
Beljaka stepemo v sneg. Rumenjaka stepamo s
sladkorjem in vanilijevim sladkorjem toliko časa, da zmes postane svetlejša.
Vmešamo še kislo smetano, cimet in limonino lupinico. Nato dodamo skuto, dobro
premešamo in nežno vpotegnemo še sneg. Dodamo še nekaj ruma z rozinami.
Jabolka naribamo, vmešamo nekaj sladkorja in
preostanek ruma z rozinami.
Pekač namažemo s kokosovo mastjo, nanj položimo
prvo plast vlečenega testa. Premažemo ga s kokosovo mastjo in nanj položimo še
eno plast testa. Nato po testu enakomerno razporedimo plast skutinega nadeva.
Potem spet testo, kokosova mast, testo. To plast rahlo posujemo z drobtinami in
nanjo nadevamo plast jabolčnega nadeva. Plasti nalagamo po tem vrstnem redu,
dokler ne porabimo sestavin. Seveda moramo prej v glavi izvesti nekaj računskih
operacij, da enakomerno razporedimo vse nadeve in testo ter, da se nam na koncu
vse skupaj izide. Zaključimo s plastjo testa, ki ga premažemo s sladko smetano.
Pečemo pri 180 stopinjah, najverjetneje kakšno uro. Po kakšnih dvajsetih
minutah pečenja začnemo pogledovati v pečico, če je zgornja plast že porjavela.
V tem primeru nad pekač položimo aluminijasto folijo in štrudl pečemo do konca
brez bojazni, da bi se nam zažgal.
Kokosovo mast uporabljam, ker je najlažja za
želodec. Če želimo boljši okus in nam je nekoliko manj mar za zgago in
holesterol, uporabimo kar maslo. Lahko pa vzamemo tudi margarino, ki je lažja.
Ne vem pa kaj pravijo zadnji izsledki o tem, katera izmed maščob najmanj slabo
vpliva na zdravje. Vsakič slišimo kaj novega, odvisno od tega kdo je zadaj.
Ni komentarjev:
Objavite komentar