1 kg pirine polnozrnate moke
1 vrečka suhega kvasa
3 žličke soli
1 žlica sladkorja
4 žlice olivnega olja
4 žlice olivnega olja
6 dl mlačne vode
Del vode denemo na stran in v njej raztopimo
sladkor in kvas. V moko naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec. Nekam bolj na
rob sklede, stran od kvasca, posujemo sol. Dodamo še olje in večino preostale
vode ter zamesimo testo. Potrebna količina vode je namreč odvisna od kvalitete
moke, zato je bolje, če vodo dodajamo postopoma. Meni se je danes lepo izšlo s
količinami iz recepta. Testo naj vzhaja kakšno uro, lahko tudi dlje. Oblikujemo
štruce ali hlebce in jih pustimo vzhajati še kakšno uro. Z vodo poškropljene
štruce denemo v že ogreto pečico na 230 stopinj. Tako pečemo približno 10
minut, še enkrat pošpricamo in zmanjšamo temperaturo na 180, na kateri pečemo
še kakšne pol ure. Tole špricanje je potrebno zaradi hrustljajoče skorjice. Vsake
toliko pogledamo v pečico, če skorja začenja rjaveti (črneti). V tem primeru štruce
prekrijemo z aluminjasto folijo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar