sobota, 22. junij 2013

Pljukanci po istrsko

Za tole jed nujno uporabimo doma pripravljenepljukance. Če ne gre drugače, pa je sprejemljiva tudi različica s pašto, ki jo najdete v istrskih merkatorjih. Različne oblike značilnih istrskih testenin Fioli, ki so sicer izdelane v Bosni. Navdih za jed sem dobila v konobi Štacjon pri Višnjanu, čeprav so bili pljukanci tam v povsem drugačni istrski omaki. Z gobami in paradižnikom. Pa saj je znano, da lahko inspiracija včasih pride iz povsem drugačnih vzgibov. Enaki so bili tokrat le pljukanci in pridevnik »istrski«. Pravzaprav »istarski«.


Za 4 osebe
olivno olje
majhna čebula
3 stroki česna
4 rezine pršuta
4 črne olive
400 g paradižnikove omake (koščki)
sol, poper
sveže mediteranske začimbe
kozji sirček

Na olivnem olju v veliki ponvi prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni, dodamo na lističe narezan česen, olive in narezan pršut. Malo popražimo in dodamo paradižnik. Začinimo in z občasnim mešanjem kuhamo četrt ure. Če se omaka preveč zgosti, lahko postopoma po žlicah dodamo škrobno vodo, v katerih se kuhajo pljukanci. Kuhane pljukance odcedimo in dodamo v ponev k omaki. Premešamo, da se omaka lepo oprime testenin. Na koncu dodamo še kozji sirček po žličkah. Zraven prija kakšna izmed rdečih sort istrskih vin.

Ni komentarjev:

Objavite komentar