sobota, 1. junij 2013

Štrudelj z vinogradniškimi breskvami

Saj poznate vinogradniške breskve, ali ne? To so tiste, ki običajno rastejo med vinogradi. Sadeži so bolj drobni in ker te sorte običajno niso namenjene množični prodaji, so gojene bolj naravno, brez špricanja. Zato tudi sadeži nimajo s kakšno direktivo predpisane oblike, velikosti in odtenka barve. Običajno so polni pik in madežev, pridobljenih od naravnih škodljivcev, kot domača jabolka.
Nekega dne sem se vrnila iz službe in pred vrati me je čakala velika skleda, polna vinogradniških breskev. Dobila sem jo od moje potovalne sosede čez cesto, ki z ljubeznijo skrbi za vse rastlinice na tej in oni strani hiše. Tako tudi za vinogradniško breskev, ki gotovo zaradi njene nege, obilno rodi. Če ne gojite vinogradniških breskev ali pa nimate prijazne sosede (na trgu boste takšne težko dobili), uporabite kar navadne. Štrudelj bo ravno tako dober, čeprav brez tistega posebnega okusa, ki na koncu malo zagreni. Kot včasih življenje.
Štrudelj sem naredila po primorsko. V listnatem testu. Kot se ga spominjam iz domačije Šajna (ta je bil z običajnimi breskvami).


1 zavitek listnatega testa
1 kg vinogradniških breskev
3 jabolka
rozine
rum
cimet
vanilin sladkor
piškotne drobtine
sladka smetana za premaz
sladkor v prahu za posip

Vinogradniške breskve očistimo in narežemo na krhlje. Jabolka olupimo in naribamo.  Breskvam in jabolkom dodamo namočene in odcejene rozine, rum, cimet, vanilin sladkor in zmlete piškotne drobtine. Po okusu lahko dodamo tudi nasekljan oranžat ali pa malce naribane limonine lupinice. Če imate raje slajše, dodajte tudi nekaj sladkorja. Po okusu. Jaz ga nisem dodajala in štrudelj je bil ravno prav sladek od naravne sladkosti sadežev. Pekač obložimo s peki papirjem. Nanj denemo polovico testa in nadev. Pokrijemo z drugo polovico in na robovih stisnemo. Testo prepikamo z vilicami in ga premažemo s sladko smetano. Štrudelj porinemo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pečemo približno 45 minut. Nekje po desetih ali petnajstih minutah pogledamo, če je vrhnja plast že porjavela. Ko se to zgodi, jo prekrijemo z aluminijasto folijo in pečemo do konca. Posujemo s sladkorjem v prahu in uživamo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar