Saj poznate vinogradniške breskve, ali ne? To so
tiste, ki običajno rastejo med vinogradi. Sadeži so bolj drobni in ker te sorte
običajno niso namenjene množični prodaji, so gojene bolj naravno, brez
špricanja. Zato tudi sadeži nimajo s kakšno direktivo predpisane oblike,
velikosti in odtenka barve. Običajno so polni pik in madežev, pridobljenih od
naravnih škodljivcev, kot domača jabolka.
Nekega dne sem se vrnila iz službe in pred vrati me
je čakala velika skleda, polna vinogradniških breskev. Dobila sem jo od moje
potovalne sosede čez cesto, ki z ljubeznijo skrbi za vse rastlinice na tej in
oni strani hiše. Tako tudi za vinogradniško breskev, ki gotovo zaradi njene
nege, obilno rodi. Če ne gojite vinogradniških breskev ali pa nimate prijazne
sosede (na trgu boste takšne težko dobili), uporabite kar navadne. Štrudelj bo
ravno tako dober, čeprav brez tistega posebnega okusa, ki na koncu malo
zagreni. Kot včasih življenje.
Štrudelj sem naredila po primorsko. V listnatem
testu. Kot se ga spominjam iz domačije Šajna (ta je bil z običajnimi breskvami).
1 zavitek listnatega testa
1 kg vinogradniških breskev
3 jabolka
rozine
rum
cimet
vanilin sladkor
piškotne drobtine
sladka smetana za premaz
sladkor v prahu za posip
Vinogradniške breskve očistimo in narežemo na
krhlje. Jabolka olupimo in naribamo.
Breskvam in jabolkom dodamo namočene in odcejene rozine, rum, cimet,
vanilin sladkor in zmlete piškotne drobtine. Po okusu lahko dodamo tudi
nasekljan oranžat ali pa malce naribane limonine lupinice. Če imate raje
slajše, dodajte tudi nekaj sladkorja. Po okusu. Jaz ga nisem dodajala in
štrudelj je bil ravno prav sladek od naravne sladkosti sadežev. Pekač obložimo
s peki papirjem. Nanj denemo polovico testa in nadev. Pokrijemo z drugo
polovico in na robovih stisnemo. Testo prepikamo z vilicami in ga premažemo s
sladko smetano. Štrudelj porinemo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pečemo
približno 45 minut. Nekje po desetih ali petnajstih minutah pogledamo, če je
vrhnja plast že porjavela. Ko se to zgodi, jo prekrijemo z aluminijasto folijo
in pečemo do konca. Posujemo s sladkorjem v prahu in uživamo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar