sobota, 8. junij 2013

Pita s kutinami

Kutine imajo nek poseben okus. Kot hruška in jabolka s citronskim okusom v ozadju. Pa ne kot nashi, ki ni ne tič, ne miš. Kutina je drugačna. Izjemna je v takihle pitah. Meni je všeč kombinacija z jabolkom. Kutine v tem času seveda nisem uporabila sveže, ker je to jesenski sadež. Pa tudi tako dolgo ne zdrži, ker ni gojen in zato tudi ne tretiran s fitofarmacevtskimi sredstvi. Uporabila sem jo kuhano in shranjeno v kozarcu.


350g bele moke
ščepec soli
150 g sladkorja
250 g margarine
1 rumenjak
1 vaniljin sladkor
1 kozarček kuhanih kutin
3 jabolka
2 pesti rozin
(3 beljaki)


Iz moke, margarine, sladkorja, rumenjaka in soli zgnetemo krhko testo. Jabolka olupimo in naribamo ali narežemo na tanke krhlje. Zmešamo jih s kutinami, rozinami in vaniljinim sladkorjem. Večji del testa razvaljamo in z njim obložimo okrogel pekač. Na testo nadevamo sadno maso. Iz ostanka testa naredimo trakove, ki jih v obliki mreže položimo na sadje. Pito pečemo tri četrt ure na 200 stopinjah. 
(Pri drugi različici, takšno sem pripravila danes, vse testo uporabimo za oblogo modela. Po 30 minutah peke na pito nadevamo stepene beljake in pečemo še 15 minut. Pa še tale hint. Beljake lahko uporabimo tudi zamrznjene (in seveda potem odmrznjene). Se zelo dobro ohranijo in so uporabni tudi za sneg. Kar nekaj je takšnih jedi, ko uporabimo rumenjake, beljaki pa nam ostanejo. Če se v tem primeru ne lotimo ravno Pavlove ali makronov, jih lahko shranimo za druge priložnosti. Kot je bila tale danes.)

Ni komentarjev:

Objavite komentar