Z vrtnimi šparglji. Čeprav bi po SSKJ-ju morala uporabljati
besedo beluši, bom pisala kar o špargljih (lat. Asparagus officinalis). To besedo pač uporabljam. Pod besedo šparglji si predstavljam zeleno različico, pod beluši pa belo.
Ko imamo
pred seboj šopek vrtnih špargljev, je zelo pripravno boljše dele uporabiti za
rižoto ali testenine, spodnje pa porabiti za kremno juho. Seveda lahko uporabimo
tudi ves šopek. (Če nimamo dovolj špargljev, lahko juho zgostimo tudi s
krompirjem ali dvema. Ta na sliki je bila kuhana brez krompirja.) Takšni juhi,
razen soli in popra, ne dodajam začimb. Da ne bi ubila intrinzičnega okusa
špargljev.
šopek špargljev
oljčno olje
1 čebula
3 stroki česna
sol, poper
malo mleka
(lahko 1 – 2 krompirja za zgostitev)
Na hladno oljčno olje denemo najprej nasekljano
čebulo in kar cele ali pa na pol prerezane stroke česna. Malo popražimo, seveda
pa pazimo, da čebula in česen ne porjavita. Dodamo še na kolobarčke narezane spodnje
dele špargljev (in na lističe narezan krompir). Zalijemo z vodo, solimo in
popramo. Ko zavre, kuhamo deset minut, nato juho sesekljamo s paličnim mešalnikom,
da dobimo kremno zmes. Dodamo na tanke koleščke narezane šparglje in kuhamo pet
minut, nato dodamo še 3 – 5 cm vršičke, ki smo jih prej pustili in jih nismo
narezali. Kuhamo še kakšnih pet minut. Dodamo še kanček mleka.
Ni komentarjev:
Objavite komentar