nedelja, 2. junij 2013

Špargljeva juha

Z vrtnimi šparglji. Čeprav bi po SSKJ-ju morala uporabljati besedo beluši, bom pisala kar o špargljih (lat. Asparagus officinalis). To besedo pač uporabljam. Pod besedo šparglji si predstavljam zeleno različico, pod beluši pa belo. 
Ko imamo pred seboj šopek vrtnih špargljev, je zelo pripravno boljše dele uporabiti za rižoto ali testenine, spodnje pa porabiti za kremno juho. Seveda lahko uporabimo tudi ves šopek. (Če nimamo dovolj špargljev, lahko juho zgostimo tudi s krompirjem ali dvema. Ta na sliki je bila kuhana brez krompirja.) Takšni juhi, razen soli in popra, ne dodajam začimb. Da ne bi ubila intrinzičnega okusa špargljev.


šopek špargljev
oljčno olje
1 čebula
3 stroki česna
sol, poper
malo mleka
(lahko 1 – 2 krompirja za zgostitev)

Na hladno oljčno olje denemo najprej nasekljano čebulo in kar cele ali pa na pol prerezane stroke česna. Malo popražimo, seveda pa pazimo, da čebula in česen ne porjavita. Dodamo še na kolobarčke narezane spodnje dele špargljev (in na lističe narezan krompir). Zalijemo z vodo, solimo in popramo. Ko zavre, kuhamo deset minut, nato juho sesekljamo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremno zmes. Dodamo na tanke koleščke narezane šparglje in kuhamo pet minut, nato dodamo še 3 – 5 cm vršičke, ki smo jih prej pustili in jih nismo narezali. Kuhamo še kakšnih pet minut. Dodamo še kanček mleka. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar