nedelja, 3. november 2013

Jesenska juha

Najbrž ste že kdaj, ob pričakovanju prve zmrzali, pobirali na vrtu vse kar je ostalo. To sem počela tudi sama, le da sem se pri pričakovanju zime malo uštela. Letos so bile do konca oktobra še temperature blizu poletnim. In za vse svete bo najbrž še pretoplo, da bi se gospe iz malih mest ogrnile s pelcmantli. Vremenu se je torej malo zmešalo. Nekateri pravijo, da temu botruje človekovo neodgovorno postopanju, drugi da bi se narava v vsakem primeru obrnila tako zaradi njenih lastnih ciklov. Kakorkoli že, jaz sem na vrtu že pred kakšnim mesecem, ne vedoč, da bo konec oktobra še 20 stopinj, pobrala vse kar je ostalo in iz nabranih zelenjavic pripravila juho. Preostali stročji fižol, korenje, brokoli, čisto majhne bučke in neodprti cvetovi, koleraba, koromač, brstični ohrovt. Dodala sem še narezan klobuk dežnikarice, ki je juhi dal posebno jesensko aromo. Da ne bo pomote, tudi juho sem skuhala kakšen dan ali dva po pobiranju zelenjave in isti dan, ko sem nabrala dežnikarico in je nisem pustila mesec dni čakati v hladilniku. Le pri zapisovanju za blog sem v manjšem zaostanku.


oljčno olje
čebula, česen
jesenska zelenjava
kakšen krompir
lahko tudi sveža goba za okus
lovor, majaron, peteršilj
sol, poper

Na oljčnem olju steklasto prepražimo nasekljano čebulo, nato še na lističe narezan česen. V lonec prilijemo vode in vanjo dodamo narezano zelenjavo in krompir (pa tudi gobo, če jo imamo). Začinimo in kuhamo dokler zelenjava ni skuhana. To je vse. Polno vitaminov, mineralov in zdravja.


Ni komentarjev:

Objavite komentar