Najbrž ste že kdaj, ob pričakovanju prve zmrzali, pobirali
na vrtu vse kar je ostalo. To sem počela tudi sama, le da sem se pri
pričakovanju zime malo uštela. Letos so bile do konca oktobra še temperature
blizu poletnim. In za vse svete bo najbrž še pretoplo, da bi se gospe iz malih
mest ogrnile s pelcmantli. Vremenu se je torej malo zmešalo. Nekateri pravijo,
da temu botruje človekovo neodgovorno postopanju, drugi da bi se narava v
vsakem primeru obrnila tako zaradi njenih lastnih ciklov. Kakorkoli že, jaz sem
na vrtu že pred kakšnim mesecem, ne vedoč, da bo konec oktobra še 20 stopinj, pobrala
vse kar je ostalo in iz nabranih zelenjavic pripravila juho. Preostali stročji
fižol, korenje, brokoli, čisto majhne bučke in neodprti cvetovi, koleraba, koromač,
brstični ohrovt. Dodala sem še narezan klobuk dežnikarice, ki je juhi dal
posebno jesensko aromo. Da ne bo pomote, tudi juho sem skuhala kakšen dan ali
dva po pobiranju zelenjave in isti dan, ko sem nabrala dežnikarico in je nisem
pustila mesec dni čakati v hladilniku. Le pri zapisovanju za blog sem v manjšem
zaostanku.
oljčno olje
čebula, česen
jesenska zelenjava
kakšen krompir
lahko tudi sveža goba za okus
lovor, majaron, peteršilj
sol, poper
Na oljčnem olju steklasto prepražimo nasekljano
čebulo, nato še na lističe narezan česen. V lonec prilijemo vode in vanjo
dodamo narezano zelenjavo in krompir (pa tudi gobo, če jo imamo). Začinimo in
kuhamo dokler zelenjava ni skuhana. To je vse. Polno vitaminov, mineralov in
zdravja.
Ni komentarjev:
Objavite komentar