Po istrsko vrzote
s klobaso. Kot piše Pucer, je to stara jed, ki so jo na mizah večkrat imeli
oglejski patriarhi v 11. stoletju. Vrzote
je sicer izraz za ohrovt v slovenski Istri. V hrvaški (Istri) ima veliko imen,
na vsakem koncu, v vsakem dialektu drugačnega: brokula, broskva, kapučinka, rudica, vešica, vrzota, verzota, zeje,
zele, zelje. (lat. Brassica oleracea
var. acephala, it. kavolo verzotto, nem. Grϋnkohl, Blattkohl, an. kale,
collards, flowering cabage).
Imela sem še nekaj ohrovta od zadnje vrtne bere, v
hladilniku pa istrsko klobasico. Kot nalašč za jed oglejskih patriarhov! Sicer
z nekoliko odmika od starega recepta, uporabila sem tudi mlado zelje in malo
brstičnega ohrovta. Originalna jed je tudi brez krompirja (kamper).
ohrovt
krompir
oljčno olje
česen
sol, poper
klobasa ali pečenica
Posebej skuhamo olupljen in narezan krompir in
narezan ohrovt. Na oljčnem prepražimo česen, toliko da zadiši, in dodamo
odcejena ohrovt in krompir. Jed dodobra podušimo, po potrebi dodamo še vodo v
kateri se je kuhal ohrovt. Klobaso so oglejski patriarhi kuhali skupaj z
ohrovtom, bolj enostavno pa je, če jo skuhamo posebej. Pečenico kvečjemu
popražimo na oljčnem olju preden smo dodali česna in ohrovta.
Ni komentarjev:
Objavite komentar