nedelja, 3. november 2013

Rulada z marmelado

Ena od meni ljubših sladic še iz malih časov. Vedno sem uživala v enostavnem okusu biskvita in marmelade. Če smo jo kje dobili za desert. Po šolskem kosilu, v kakšnem hotelu ali pa v slaščičarni za vogalom v Ribnici. Recept za biskvit vedno poiščem v moji mali ročno pisani in sproti dopolnjevani rumeni beležnici za kuharske recepte »Le mie ricette« s preprosto risbo kuhinje na naslovnici. Pravzaprav sem jo prevzela moji mami, ko je vanjo napisala nekaj receptov. Nadaljevanje pa je bilo bolj moje. V teh zapiskih najdem ta recept pod »Rulada Polona«, kar pove, da sem ga dobila od neke Polone, ki sem jo poznala že davno, pred približno tridesetimi leti. Ta recept sicer vsebuje še čokoladno kremo, ki pa je običajno ne pripravljam, ker so v recepturi sveža jajca. Tega pa se v kuhinji ogibam. Saj veste zakaj.
Še to. Ta rulada je najboljša z doma pripravljeno marelično marmelado. Ker pa sem imela pri roki ravno ringlojevo in jostino, sem jo napolnila s tema dvema. Vsako v pol zavitega biskvita.


6-8 jajc
14 dkg sladkorja
10 dkg moke
marelična marmelada
sladkor v prahu

Beljake stepemo do trdega. Rumenjake in sladkor penasto razmešamo. Saj veste kako. Stepate ju toliko časa, da masa postane svetlejša in nekako penasto bolj kompaktna. Vedno ko stepam rumenjake s sladkorjem se spomnim, ko sem še majhna pomagala mami in mešala to zmes. Že po nekaj vrtljajih sem jo vprašala, če je že dovolj. Ni bilo. Še in še je bilo treba, da so stepeni rumenjaki dobili pravo strukturo. No, in to naredimo tudi tu. Na rumenjake nežno presejemo moko in jo še nežneje vmešamo v maso. Nato dodamo še sneg, ki ga prav tako previdno z metlico vmešamo v testo. Testo polijemo po plitvem velikem pekaču, ki smo ga prej obložili s peki papirjem. Pečemo ga 20 minut na 180 stopinjah. Ko je pečeno, ga previdno ločimo od peki papirja in zavijemo v kuhinjsko krpo. Tako naj počaka, dokler se ne ohladi. Namažemo ga z marmelado in zavijemo nazaj. Seveda brez krpe. Na koncu ga še preko cedila posujemo s sladkorjem v prahu. Rulado narežemo na rezine debele kakšen centimeter do centimetra in pol. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar