nedelja, 10. november 2013

Švedske mesne kroglice

Köttbullar. Ko pripravljamo kakšno švedsko jed se od znotraj nehote nalezemo švedske dobrodušnosti in veselosti. Spomin zajadra tja v severno deželo beline in živih barv ter optimističnih ljudi, ki z nekakšno mirno veselostjo prenašajo tegobe življenja. Ob švedski kuhinji pa mi vedno pride na misel tudi znameniti sweedish cook, katerega umetnije priprave mesnih kroglic si morate nujno pogledati, preden se lotite spodnjega recepta.
Kar se tiče priprave švedskih kroglic, sem danes sledila receptu Novakovih. V neki švedski kuharski knjigi sem sicer našla recept, kjer kroglice popekajo samo v ponvi, v kroglicah je le četrtina svinjskega mesa, vanje ne dodajajo čebule, v omako pa ne dodajajo sladke smetane, ampak pivo. Sicer je recept podoben. Jaz pa, če že nimam na voljo kakšne zares dobre svinjine, vanje raje denem le govedino.


kroglice
800 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine)
2 rezini belega kruha
mleko
1 čebula
1 žlica masla
sol, poper
muškatni orešček, piment
2 jajci
malo olivnega olja
omaka
2 žlici masla
2 žlici moke
3 dl goveje juhe
1 dl sladke smetane
sol, poper

Kruh narežemo na kocke in ga namočimo v primerni količini mleka. Na drobno sesekljano čebulo steklasto prepražimo na maslu. V skledi zmešamo meso, namočen kruh, jajci, začimbe in ohlajeno čebulo. Iz mesne mase oblikujemo kroglice, velike kot ping pong žogice. Kroglice popečemo na oljčnem olju iz vseh strani in jih naložimo v pekač na peki papir. Pečemo jih na 180 stopinjah kakšnih dvajset minut, da se dobro prepečejo (posebej, če je v njih tudi svinjina). Medtem, ko se kroglice pečejo v pečici, naredimo še omako za preliv. Na maslu prepražimo moko in mešamo toliko časa, da se poenoti, nanjo vlijemo govejo juho, premešamo in pustimo, da se omaka zgosti. Po potrebi dosolimo in popopramo. Na koncu dolijemo še sladke smetane, premešamo in jo na krožniku prelijemo preko pečenih kroglic. Obvezno serviramo z brusnično marmelado.

Ko bodo kroglice postavljene na mizo, pa pred sebe nujno postavite kakšen kozarček močnega in si zapojte HelanGår.

Ni komentarjev:

Objavite komentar