Köttbullar.
Ko pripravljamo kakšno švedsko jed se od znotraj nehote nalezemo
švedske dobrodušnosti in veselosti. Spomin zajadra tja v severno deželo beline
in živih barv ter optimističnih ljudi, ki z nekakšno mirno veselostjo prenašajo
tegobe življenja. Ob švedski kuhinji pa mi vedno pride na misel tudi znameniti
sweedish cook, katerega umetnije priprave mesnih kroglic si morate nujno pogledati, preden
se lotite spodnjega recepta.
Kar se tiče priprave švedskih kroglic, sem danes
sledila receptu Novakovih. V neki švedski kuharski knjigi sem sicer našla
recept, kjer kroglice popekajo samo v ponvi, v kroglicah je le četrtina
svinjskega mesa, vanje ne dodajajo čebule, v omako pa ne dodajajo sladke
smetane, ampak pivo. Sicer je recept podoben. Jaz pa, če že nimam na voljo
kakšne zares dobre svinjine, vanje raje denem le govedino.
kroglice
800 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine)
2 rezini belega kruha
mleko
1 čebula
1 žlica masla
sol, poper
muškatni orešček, piment
2 jajci
malo olivnega olja
omaka
2 žlici masla
2 žlici moke
3 dl goveje juhe
1 dl sladke smetane
sol, poper
Kruh narežemo na kocke in ga namočimo v primerni
količini mleka. Na drobno sesekljano čebulo steklasto prepražimo na maslu. V
skledi zmešamo meso, namočen kruh, jajci, začimbe in ohlajeno čebulo. Iz mesne
mase oblikujemo kroglice, velike kot ping pong žogice. Kroglice popečemo na
oljčnem olju iz vseh strani in jih naložimo v pekač na peki papir. Pečemo jih
na 180 stopinjah kakšnih dvajset minut, da se dobro prepečejo (posebej, če je v
njih tudi svinjina). Medtem, ko se kroglice pečejo v pečici, naredimo še omako
za preliv. Na maslu prepražimo moko in mešamo toliko časa, da se poenoti, nanjo
vlijemo govejo juho, premešamo in pustimo, da se omaka zgosti. Po potrebi
dosolimo in popopramo. Na koncu dolijemo še sladke smetane, premešamo in jo na
krožniku prelijemo preko pečenih kroglic. Obvezno serviramo z brusnično
marmelado.
Ko bodo kroglice postavljene na mizo, pa pred sebe
nujno postavite kakšen kozarček močnega in si zapojte HelanGår.
Ni komentarjev:
Objavite komentar