sreda, 9. december 2015

Kroglice z ovseno kašo in suhim sadjem

Vsako leto pred novim letom se prijateljice obdarimo z majčkenimi darilci. Samo za pozornost in lep občutek. Tokrat se je Jane še posebej izkazala. V lično izdelani škatlici, oblepljeni z modrim papirjem, so bile odlične kroglice. Povedala je, da so brez glutena, brez sladkorja, skratka izjemno zdrave. Prav tam, ob večerji, kjer smo se obdarovale, jih še nisem poskusila, ker je bilo drugega dovolj. Lotila sem se jih doma naslednjega dne in uživala v okusu, ki me je spominjal na srbsko »žito«. Nekaj pšenice je bilo čutiti, pa orehe tudi. Ta izjemna kombinacija okusov, ki misli ponese za štirideset let nazaj na Knez Mihajlovo, ali pa k sosedom, ki so vsak december dobili paket iz Beograda. Skratka, kroglice, ki jih je ročno izdelala Jane, so bile izjemne, polne njene običajne vedrine.
Še to – ob receptu je napisala, da lahko v kroglice dodamo tudi druge sestavine po lastnem okusu, od oreščkov, ingverja, drugega suhega sadja, meni pa je prišlo na misel, da bi rozine in dateljne lahko namočili tudi v rumu.


1 skodelica ovsene kaše
2 skodelici mleka
3 skodelice vode
dateljni, rozine, orehi
kokosova moka
cimet
Ovseno kašo skuhamo v mleku in vodi. Pustimo, da se ohladi, jo sesekljamo v mešalniku in dodamo zmlete dateljne in rozine, ki smo jih prej namočili, da so postali mehki. Dodamo še cimet, zmlete orehe in kokosovo moko. Oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v kokosovi moki ali zmletih orehih.


Ni komentarjev:

Objavite komentar