Recept za kutinove bombone, ki mi ga je že davno tega dala prijateljica Melimelum, sicer lahko najdete v tem blogu, da vam
olajšam iskanje, pa še enkrat skopiram celotno proceduro v to objavo, kjer je
končni izdelek oblit s čokolado. Jaz sem prvi del, pripravo kutinovega sira, opravila
že pred kakšnimi dvemi meseci. Kutinov sir namreč brez težav počaka v hladilniku
na nadaljnje obdelave.
Kutinov sok:
2 kg kutin
25 dag sladkorja
1,5 l vode
Kutine razrežemo na četrtine in jim odstranimo peške. Dodamo
sladkor in vodo ter kuhamo eno uro in pol (ali pol ure v ekonom loncu). Čez noč
precedimo skozi krpo ali gosto cedilo. Naslednji dan še enkrat prevremo in
nalijemo v čiste steklenice.
Ohlajene kutine shranimo za pripravo kutinovega sira, ali jih
oblite s čokolado in stepeno sladko smetano porabimo kot sladice.
Kutinov sir:
1 kg ohlajenih kutin (ki so ostale pri pripravi kutinovega soka)
1 kg sladkorja
limonina lupina (bio)
sok 1 limone
malo pomarančne lupine
cimet
1 šilce češnjevega, višnjevega ali hruškovega žganja
Sestavine spasiramo in kuhamo v široki posodi na srednji
temperaturi. Ves čas mešamo, približno uro do uro in pol, dokler se ne masa ne
zgosti. Masa je dovolj gosta takrat, ko za kuhalnico na dnu lonca ostane sled.
Maso razmažemo 1,5 cm debelo na pekač, prekrit z alu-folijo ali peki papirjem
in sušimo približno 6 ur v pečici pri 50o C, dokler se masa ne
strdi. Čas sušenja je različen, odvisen od tega, koliko tekočine je izhlapelo
pri kuhanju mase. Med sušenjem večkrat preverimo, če je masa že čvrsta in po
potrebi skrajšamo ali podaljšamo čas sušenja. Strjena masa je čvrsta, podobna
žele bombonom, a še vedno malo lepljiva. Strjeno maso (kutinov sir) narežemo na
večje kose in jih spravimo v škatlo. Med posamezne plasti denemo peki papir.
Tako shranjena masa se obdrži tudi več mesecev.
Bomboni:
Ko želimo izdelati bombone, kutinov sir razrežemo na kocke, jih iz
vseh strani namočimo v glazuri iz temne čokolade in masla ter ohladimo na
pergamentnem papirju.
Ni komentarjev:
Objavite komentar