sobota, 19. december 2015

Kutinovi bomboni s čokolado

Recept za kutinove bombone, ki mi ga je že davno tega dala prijateljica Melimelum, sicer lahko najdete v tem blogu, da vam olajšam iskanje, pa še enkrat skopiram celotno proceduro v to objavo, kjer je končni izdelek oblit s čokolado. Jaz sem prvi del, pripravo kutinovega sira, opravila že pred kakšnimi dvemi meseci. Kutinov sir namreč brez težav počaka v hladilniku na nadaljnje obdelave.


Kutinov sok:
2 kg kutin
25 dag sladkorja
1,5 l vode
Kutine razrežemo na četrtine in jim odstranimo peške. Dodamo sladkor in vodo ter kuhamo eno uro in pol (ali pol ure v ekonom loncu). Čez noč precedimo skozi krpo ali gosto cedilo. Naslednji dan še enkrat prevremo in nalijemo v čiste steklenice.
Ohlajene kutine shranimo za pripravo kutinovega sira, ali jih oblite s čokolado in stepeno sladko smetano porabimo kot sladice.

Kutinov sir:
1 kg ohlajenih kutin (ki so ostale pri pripravi kutinovega soka)
1 kg sladkorja
limonina lupina (bio)
sok 1 limone
malo pomarančne lupine
cimet
1 šilce češnjevega, višnjevega ali hruškovega  žganja
Sestavine spasiramo in kuhamo v široki posodi na srednji temperaturi. Ves čas mešamo, približno uro do uro in pol, dokler se ne masa ne zgosti. Masa je dovolj gosta takrat, ko za kuhalnico na dnu lonca ostane sled. Maso razmažemo 1,5 cm debelo na pekač, prekrit z alu-folijo ali peki papirjem in sušimo približno 6 ur v pečici pri 50o C, dokler se masa ne strdi. Čas sušenja je različen, odvisen od tega, koliko tekočine je izhlapelo pri kuhanju mase. Med sušenjem večkrat preverimo, če je masa že čvrsta in po potrebi skrajšamo ali podaljšamo čas sušenja. Strjena masa je čvrsta, podobna žele bombonom, a še vedno malo lepljiva. Strjeno maso (kutinov sir) narežemo na večje kose in jih spravimo v škatlo. Med posamezne plasti denemo peki papir. Tako shranjena masa se obdrži tudi več mesecev.

Bomboni:
Ko želimo izdelati bombone, kutinov sir razrežemo na kocke, jih iz vseh strani namočimo v glazuri iz temne čokolade in masla ter ohladimo na pergamentnem papirju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar