Recept izvira iz Bazilikine knjige
Toplo priporočam. Le, da je tam pita pripravljena s svežo mlado špinačo, takšno,
ki jo lahko poskusimo v lokalu. Tu pa imamo mojo različico z radičem, ker
špinače ta dan nisem imela pri roki, najbližja trgovina pa je predaleč. S
špinačo jo je že pripravila mlajša hči, takoj, ko je nabavila knjigo. Žal je
nismo fotografirali in zato ta različica tudi (še) ni našla mesta v temle
blogu. Brez slike recept namreč ni to, kar bi moral biti. (Razen v Ivačiču.)
Tudi spodnja receptura je večinoma
prepisana iz omenjene knjige, vključno z vejicami. Vir je torej naveden. Pa še
to naj dodam, da nakup knjige in obisk Bazilike toplo priporočam.
Za pekač 26 - 28 cm
Testo
170 g pirine moke
65 g masla
ščep soli
1/3 rumenjaka
0,7 dl mrzle vode
Moko najprej na hitro zamešamo s
koščki masla in soljo, dodamo rumenjak in na koncu postopoma še vodo. Količina
vode je odvisna od temperature zraka – če je zelo vroče, rabimo manj. Pomembno
je le, da samo vse sestavine spravimo skupaj, čim manj mesimo in valjamo po
rokah in ga le na hitro zamesimo. Oblikujemo ga v disk, ki ga tesno zavijemo v
prozorno folijo in damo v hladilnik za vsa pol ure. Nato testo na pomokani
površini razvaljamo in ga s pomočjo valjarja prenesemo v pekač in fino
pritisnemo ob robovih. Ostanke odrežemo in dno na več mestih prebodemo z
vilicami. V hladilnik ga denemo še za pol ure, potem pa obližimo s peki
papirjem in nanj stresemo fižol, lahko pa tudi riž, čičeriko, frnikole, ipd..
Testo obtežimo zato, da se med peko ne napihne. Postopek imenujemo slepa peka.
Pečemo pri 170 stopinjah dobrih 15 minut. Odstranimo papir in fižol in pečemo
še nekaj minut, da je testo kompaktno.
Če bi radi porabili ves rumenjak
hkrati, naredite testo iz 500 g moke, 250 g masla in 2 dl mrzle vode, narejeno
testo pa na koncu razdelite na tri dele, ga razvaljate, zavijemo v folijo in
zamrznemo. V receptu piše, da ga ob priliki, ko ga potrebujemo, vzamemo iz
zamrzovalnika, nič ne oddajamo in z njim ravnamo praktično kot s svežim.
Nadev
radič »palla rossa«
100 g nadrobljene fete
3 jajca
2 dl sladke smetane
muškatni orešček
sol, poper
2 žlici pinjol
Jajca razžvrkljamo, dodamo feto,
smetano, narezan radič in začimbe. Dobro premešamo in vlijemo na predpečeno
testo. Potresemo s pinjolami in pečemo kakšne pol ure pri 180 stopinjah.
Ni komentarjev:
Objavite komentar