torek, 8. december 2015

Pita z radičem, feto in pinjolami

Recept izvira iz Bazilikine knjige Toplo priporočam. Le, da je tam pita pripravljena s svežo mlado špinačo, takšno, ki jo lahko poskusimo v lokalu. Tu pa imamo mojo različico z radičem, ker špinače ta dan nisem imela pri roki, najbližja trgovina pa je predaleč. S špinačo jo je že pripravila mlajša hči, takoj, ko je nabavila knjigo. Žal je nismo fotografirali in zato ta različica tudi (še) ni našla mesta v temle blogu. Brez slike recept namreč ni to, kar bi moral biti. (Razen v Ivačiču.)
Tudi spodnja receptura je večinoma prepisana iz omenjene knjige, vključno z vejicami. Vir je torej naveden. Pa še to naj dodam, da nakup knjige in obisk Bazilike toplo priporočam.


Za pekač 26 - 28 cm
Testo
170 g pirine moke
65 g masla
ščep soli
1/3 rumenjaka
0,7 dl mrzle vode
Moko najprej na hitro zamešamo s koščki masla in soljo, dodamo rumenjak in na koncu postopoma še vodo. Količina vode je odvisna od temperature zraka – če je zelo vroče, rabimo manj. Pomembno je le, da samo vse sestavine spravimo skupaj, čim manj mesimo in valjamo po rokah in ga le na hitro zamesimo. Oblikujemo ga v disk, ki ga tesno zavijemo v prozorno folijo in damo v hladilnik za vsa pol ure. Nato testo na pomokani površini razvaljamo in ga s pomočjo valjarja prenesemo v pekač in fino pritisnemo ob robovih. Ostanke odrežemo in dno na več mestih prebodemo z vilicami. V hladilnik ga denemo še za pol ure, potem pa obližimo s peki papirjem in nanj stresemo fižol, lahko pa tudi riž, čičeriko, frnikole, ipd.. Testo obtežimo zato, da se med peko ne napihne. Postopek imenujemo slepa peka. Pečemo pri 170 stopinjah dobrih 15 minut. Odstranimo papir in fižol in pečemo še nekaj minut, da je testo kompaktno.
Če bi radi porabili ves rumenjak hkrati, naredite testo iz 500 g moke, 250 g masla in 2 dl mrzle vode, narejeno testo pa na koncu razdelite na tri dele, ga razvaljate, zavijemo v folijo in zamrznemo. V receptu piše, da ga ob priliki, ko ga potrebujemo, vzamemo iz zamrzovalnika, nič ne oddajamo in z njim ravnamo praktično kot s svežim.

Nadev
radič »palla rossa«
100 g nadrobljene fete
3 jajca
2 dl sladke smetane
muškatni orešček
sol, poper
2 žlici pinjol

Jajca razžvrkljamo, dodamo feto, smetano, narezan radič in začimbe. Dobro premešamo in vlijemo na predpečeno testo. Potresemo s pinjolami in pečemo kakšne pol ure pri 180 stopinjah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar