sreda, 7. avgust 2013

Prigrizki iz popečene polente

Popečene polente lahko naredimo nekoliko več, ker je dobra še nekaj naslednjih dni. Poznavalci pravijo, da je po nekaj dneh še boljša, ker se še bolj presuši. Pojemo jo lahko kar tako, kot prilogo kakšni solati (namesto kruha, če smo ga vajeni), ali pa jo nadgradimo še z drugimi sestavinami in jo uporabimo kot začetno jed za vzbujanje apetita.


paradižnik
boljše oljčno olje
sveža bazilika
boljši balzamični kis

Zelo preprosto in na hitro. Da potešimo na glavne jedi čakajoče jedce. Koščke popečene polente obložimo z okusnim na soncu zraslim paradižnikom, naj denemo listič bazilike, nadrobimo parmezan in pokapljamo z oljčnim oljem ter balzamičnim kisom. Uporabimo oljčno olje, ki ga imamo bolj za butične namene, prav tako tudi balzamični kis. Slednji ne sme biti tisti, ki ga pod tem imenom množično prodajajo v trgovinah (in ko pogledaš drobni tisk vidiš, da je vsebina vseh, ki jih prodajajo pod slovenskimi in hrvaškimi blagovnimi znamkami, pravzaprav prišla iz Italije in sklepaš, da je, čeprav de Modena, v takšnih količinah gotovo industrijskega nastanka). Pravzaprav dober balzamični kis sploh ni zelo kisel. Ima okus po orehih, pravzaprav po starih sodih, verjetno iz orehovega lesa. Spominjam se, da sem ga prvič okusila že davnega socialističnega leta v Špajzi, kjer se je v solatnem baru pojavil tudi ta kis. In imel je nepozaben okus po orehih. In takšnega sem spet našla v balzamiku, ki ga izdelujejo na Bizeljskem.

Namesto oljčnega lahko uporabimo tudi domače prekmursko bučno olje. Seveda v tem primeru ne dodajamo balzamičnega kisa, ampak kanček navadnega. Ker se okusa nekako izključujeta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar