ponedeljek, 19. avgust 2013

Pirina rižota

Na morskih počitnicah smo, poleg zdravega športnega življenja v najboljši družbi, uživali tudi v kulinaričnih dobrotah mladega kuharja zapriseženega zdravi prehrani. Na dalmatinski otok je pritovoril polno vrečo bio in eko polnovrednih živil. Tako smo lahko uživali v kombinaciji zdrave polnovredne kuhinje z mediteranskim navdihom. Pirina rižota je bila prva izmed njegovih s posebno skrbnostjo ustvarjenih jedi.
Tudi iz pirinega riža lahko skuhamo rižoto po lastnem okusu. Mi smo imeli tokrat na jedilniku takšno s pršutom, veliko zelenjave in seveda, ker smo jo pripravljali v Dalmaciji, tudi s šopkom mediteranskih začimb.


100 g pirinega riža na osebo
oljčno olje
malo pršuta
čebula
por
česen
korenček
bučke
paprika
paradižnik
in ostala zelenjava glede na okus in letni čas
sol
peteršilj
mediteranske začimbe (lovor, rožmarin, origano, timijan, bazilika)

Na oljčnem olju najprej prepražimo na manjše koščke narezan pršut, nato poleg pražimo še nasekljano čebulo, česen in narezan por. Dodamo preostalo skrbno narezano zelenjavo in začimbe ter še malo popražimo.Zelenjavo v kozici odrinemo na stran in na hitro, kot običajnega, prepražimo še pirin riž. Zalijemo s primerno količino vode glede na navodila z embalaže pirinega riža. Ko zavre kuhamo še kakšnih dvajset minut. Postrežemo z naribanim trdim sirom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar