Za dober rostbif na žaru so ključne tri stvari.
Dobro meso (to se pravi dober mesar, ki nam bo odrezal ustrezne kose od kosti),
dobra nekajdnevna marinada in dobra peka (to se pravi dober mojster za žar, ki
bo znal pripraviti pravšnjo žerjavico in meso ravno prav speči). Tale rostbif
je bil izjemen. Izjemno okusen in mehak v ustih.
Opravičujem se za tole skromno sliko, a vse ostale je zbrana družba prehitro pojedla.
1 kos rostbifa na osebo
olivno olje
sol, poper
Zrezke posolimo popopramo in namazane z olivnim
oljem zlagamo v posodo. Po vrhu jih prekrijemo s prozorno gospodinjsko folijo
tako, da iztisnemo zrak, posodo pa čim bolj zatesnimo. Zrezke lahko zložimo tudi
v primerno polivinilno vrečko iz katere iztisnemo zrak. V marinadi naj bo meso
vsaj en dan, tako lahko počaka tudi en teden. Naše je čakalo tri dni in je bilo
izjemno. Pred peko na žaru s papirnatimi brisačkami popivnamo maščobo. V
nasprotnem primeru bi se nam namreč lahko cedila po gradeli. Kakšno uro pred
peko začnemo s pripravo žerjavice. Na pravšnji temperaturi meso za srednje
pečen rostbif popečemo za 20 do 30 sekund na vsaki strani. Pri nas smo ga
ponudili s krompirjem iz ponve z rožmarinom. Zraven pa kozarček ali dva
merlota.
Ni komentarjev:
Objavite komentar