ponedeljek, 12. avgust 2013

Bobiči

Mineštra v Istri lahko ima zelo različne pojavne oblike. Včasih se pojavlja kot »bobiči«, enolončnica z mlado koruzo, rjavim fižolom, krompirjem, kakšnim kosom suhega svinjskega mesa in prežganjem. Lahko pa je tudi enolončnica z drugo zelenjavo (koruza (bobiči) je velikokrat sestavina mineštre), dodane pa so lahko tudi kakšne testenine. Današnja je bila bolj zelenjavna, brez fižola, pa tudi pujsek tokrat vanjo ni stopil. Uporabila sem koruzo iz konzerve, sicer pa naj bi za bobiče uporabili mlado, oluščeno koruzo.
Z bobiči sem se prvič srečala pri prijazni piranski družini. V uti na njihovem vrtu, v mehkobi poletnega obmorskega večera. V prijetni družbi. Z zahvalo za rojstvo njihove hčere.


Za 4 osebe
olivno olje
2 čebuli
6 strokov česna
4 korenčki
4 krompirji
2 konzervi koruze po 140 g
majaron, lovorjev list, rožmarin
nekaj vejic peteršilja
sol, poper

Na olivnem olju steklasto prepražimo čebulo, kasneje dodamo še česen. Zalijemo z vodo in dodamo na koleščke narezan korenček in na kockice narezan krompir. Začinimo in dodamo peteršilj. Kuhamo 20 minut. Na koncu nekaj skuhanega krompirja pretlačimo, da je juha gostejša (tako se izognemo moki). Dodamo še koruzo in pustimo še kakšno minuto vreti. Bobiči so gotovi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar