ponedeljek, 12. avgust 2013

Romb na žaru

Tokrat smo na puljski tržnici ujeli romba. Romba, katerega svežino lahko prepoznaš po rožnatih škrgah. Oči ravno ni videti, pa tudi njegova žametno temno siva koža ne pove kaj dosti. V ribarnici seveda zaprosimo, da nam ga očistijo. Za njegovo čiščenje je potrebne posebna rutina, ker je romb nekoliko drugačne oblike kot običajne ribe. Treba je zarezati pod glavo in izvleči notranje organe (zareza je vidna na sliki). Z dobro kilo je bil ravno prav velik za na gradelo (pa tudi za dve osebi). Njegovo meso je bilo res okusno, morda eno najboljših kar sva jih okusila. Čvrsto, a mehko in prav nič moknato ali mastno. Skratka popoln užitek za riboljubce.
Romba po slovensko poimenujemo gladki romb (lat. Scoophthalmus rhombus, fr. barbue, nem. Glattbutt, šp. Rombo, it. rombo liscio, an. brill).


Veliko k dobremu rezultatu pripomore ustrezno pripravljena žerjavica. Z nje pripravo začnemo kakšno uro prej, da doseže primerno toploto. Na gradelo, ki je kakšnih 6 centimetrov nad žerjavico (10 od dna kurišča), romba najprej položimo s stranjo, kjer je koža debelejša. Ker je imel dobro kilo, smo ga pekli 15 minut na vsaki strani. Vmes pa vsake toliko premazali z olivnim oljem (z rožmarinovo vejico). Zelo pomembno je, da ga med peko obrnemo samo enkrat. Tako se nam ne bo prijemal na žar, ampak bo ob trenutku obračanja koža že primerno zapečena. In to je vse. Zelo preprosto za tako veličasten rezultat.

Ni komentarjev:

Objavite komentar