ponedeljek, 12. avgust 2013

Polpeti iz melancan

Lahko bi napisala tudi jajčevec, a kaj ko se k posebnem okusu te zelenjave bolje poda poimenovanje melancana. Sicer pa lat. Solanum melongena, it. melanzana, nem. Aubergine, Eierfrucht, an. eggplant, aubergin, brinjal, hr. patlidžan, istrsko pa tudi balancana, maransana in še marsikaj drugega. Pripravo polpetov iz različnih sestavin sem v teh blogih že opisovala (bučke, mlada čebula). Pravzaprav jih vse delam po istem kopitu. Pri melancanah je posebnost edinole ta, da moramo v postopku priprave doseči, da se ne napijejo olja. V tem primeru je namreč jed teže prebavljiva, posebej za tiste, ki so na jajčevce nekoliko občutljivi.


Za 4 osebe (8 polpetov)
oljčno olje
2 čebuli
1 večji ali 2 manjša melancana
6 strokov česna
bel kruh (količina 1 žemlje)
malo mleka
majaron, muškatni orešček, svež rožmarin
poper, sol
pest peteršilja
2 jajci
drobtine

V ponvi najprej na oljčnem olju steklasto prepražimo čebulo. Čebulo odrinemo na stran in na isti ponvi (kjer ni več prav veliko maščobe) prepražimo še na tanke rezine narezane melancane, skupaj z na lističe narezanim česnom. Potem še dušimo, da se vse skupaj zmehča. Na kockice narezan kruh namočimo v toliko mleka, da se napije. Če je kruh premoker, ga raje malo ožmemo. V skledo h kruhu dodamo prepraženo zelenjavo, jajci, začimbe, nasekljan peteršilj in toliko drobtin, da lahko iz mase oblikujemo polpete. Polpete na obeh straneh spečemo na olivnem olju in jih spečene polagamo na kuhinjski papir, da vpije maščobo.

1 komentar: