četrtek, 15. avgust 2013

Smotuljci s paprikašem domače kokoši

Smotuljci so po sestavi podobna istrska testenina kot pljukanci, le nekoliko drugačne oblike. So malo zaviti tako, da lahko omaka zasede vse proste zavite kanalčke testenine in nam skupaj z njimi prinese svoj okus na brbončice. Tole z domačo kokošjo je bil manjši podvig. Za nas, v mestu gor zrasla dekleta (v času globalizacije), ko se v trgovinah dobijo samo še farmski piščanci, je prava kokošja mast nekaj, česar nismo vajene. Še iz surovih kosov kokoši sem se potrudila odstraniti vse večje tvorbe rumene kokošje masti. A očitno nisem bila uspešna, ker je pri domači kokoši maščoba povsod, predvsem pa pod kožo. Šele tedaj, ko je omaka začela dobivati svojo obliko in okus sem opazila, da je izjemno mastna. Tako mastna, da ni bila ustrezna za konzumiranje. Tistodnevno kosilo sem poskusila rešiti s tem, da sem omako na hitro hladila misleč, da se bo maščoba ohladila in ostala na vrhu. Ni šlo. Za tisti dan sem skuhala nekaj drugega, posodo z omako pa čez noč potisnila v hladilnik upajoč, da bom naslednji dan kljub vsemu lahko uporabila omako s tako odličnimi sestavinami. Pod mastno substanco je bilo namreč moč zaznati izjemen okus, ki ga je omaki dalo domače kokošje meso. Vztrajnost se je izplačala. Maščoba se je nekoliko strdila tako, da jo je bilo moč posneti. Omako sem dokončala in smotuljci z domačo kokošjo so bili skupaj s paradižnikovo solato odlično kosilo.
Seveda lahko jed pripravimo tudi s piščancem, a ne bo tako žmohtna, pa tudi manj truda bo treba vložiti in ponos kuharice na koncu morda ne bo tako velik.


Za 4 osebe
400 g smotuljcev
olivno olje
2 kosa domače kokoši
2 čebuli
6 strokov česna
žlička rdeče paprike
50 g paradižnikove mezge
sol, poper
1 korenček
1 dl kisle smetane

Kosom kokoši najprej odstranimo maščobo. Na olivnem olju v manjši kozici opečemo kose kokoši iz vseh strani in jih odložimo na stran. Na istem olju popražimo nasekljano čebulo in narezan česen. (Lahko pa olje tudi zamenjamo in s tem odstranimo tudi maščobo, ki se je izcedila iz kokoši, seveda pa s tem izgubimo del okusa). Dodamo žličko sladke paprike in paradižnikovo mezgo. Na hitro pomešamo in zalijemo z vodo ter dodamo kose kokoši in cel korenček. Začinimo z majaronom, poprom in soljo. Kuhamo dobre pol ure, iz omake vzamemo kokoš in korenje ter omako sesekljamo s paličnim mešalnikom. Meso kokoši oluščimo od kosti, korenček nasekljamo in vse vrnemo v omako. Vanjo vmešamo še kislo smetano in z njo prelijemo medtem skuhane smotuljce. Poleg gre lepo kozarec belega vina.

Ni komentarjev:

Objavite komentar