četrtek, 15. avgust 2013

Zelenjavna musaka

Včasih si zaželimo izpustiti meso iz jedilnika. Zaradi tega, ker smo se prenajedli mesa z žara, ali pa nam vročina enostavno ne vzbudi želje po težji hrani. Lahka zelenjavna je torej primerna odločitev.


Za 4 osebe
4 krompirji
oljčno olje
1 večji ali dva manjša jajčevca
2 bučki
1 čebula
6 strokov česna
1 dl paradižnikove omake
bazilika, timijan, origano,
sol, poper
Bešamel
3 dl mleka
1, 5 žlice moke
1 jajce
1 dl kisle smetane

Krompir skuhamo v lupini. Pristavimo 1,5 dl mleka, v preostalega vmešamo moko. V vrelo mleko vmešamo močnati del in nekaj minut mešamo, da se zgosti. Rahlo posolimo. Bešamel odstavimo da se ohladi in vanj vmešamo še razžvrkljan jajček. Musaka bo še bolj rahla, če v bešamel vmešamo še kislo smetano. 
Na ponvi na zelo malo oljčnega olja prepražimo najprej olupljene in na tanke rezine narezane jajčevce, umaknemo jih na stran, na prazno površino dolijemo še malo oljčnega olja in prepražimo še na kolobarčke narezane bučke in na rezine narezan česen. Malo popražimo, zmanjšamo ogenj, pokrijemo s pokrovko in pustimo še kakšnih pet minut, da se duši. Vse malo posolimo. Zelenjavo vzamemo iz ponve in jo nekje odložimo. Na isto ponev denemo še malo oljčnega olja, kjer prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo paradižnikovo omako, malo soli in začimbe ter premešamo. 
V naoljen pekač primerne velikosti najprej zložimo pol bučk, celotno paradižnikovo omako, vse jajčevce, ves krompir in nato preostalo polovico bučk. Zalijemo z bešamelom. Pečemo tričetrt ure na 180 stopinjah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar