nedelja, 4. avgust 2013

Popečena polenta

John je mladost preživel ob morju. Tam vedo kako se pripravi prava polenta. Ta mora biti suha, popečena. Ne kakšna celinska tekoča različica, ki jo jemo na žlico. Skratka, John je občutljiv na polento. Zato smo tudi takrat, ko smo imeli za mizo večje družbe, sicer vajene celinske različice, vedno približno polovico polente tudi popekli do suhega. In zanimivo, alpska družba je najprej posegla po primorski polenti. Kaj smo se iz tega naučili? Vedno skoraj vso poletno popečemo, neobdelane pustimo le kakšen košček ali dva za majhne otroke.


polenta
oljčno olje

Polento skuhamo po navodilih. Odvisno pač kakšne vrste zdrob imamo. Ne pozabimo je kanček soliti. Skuhano prelijemo v posodo pravokotne oblike, ki smo jo prej na rahlo premazali z oljčnim oljem. Posoda naj bo tako velika, da je globina nalite polente nekje med štirimi in petimi centimetri. Najbolje je, da tako odstoji čez noč. Ni pa nujno. Polento zvrnemo na desko in jo narežemo na centimeter široke rezine. Popečemo jo v ponvi na oljčnem olju na majhnem ognju. Tako, da voda iz polente izpari in se rezine dodobra presušijo. Druga možnost je, da rezine polente popečemo v pečici. Primorci bodo zadovoljni. In John tudi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar