John je mladost preživel ob morju. Tam vedo kako se
pripravi prava polenta. Ta mora biti suha, popečena. Ne kakšna celinska tekoča
različica, ki jo jemo na žlico. Skratka, John je občutljiv na polento. Zato smo
tudi takrat, ko smo imeli za mizo večje družbe, sicer vajene celinske različice,
vedno približno polovico polente tudi popekli do suhega. In zanimivo, alpska
družba je najprej posegla po primorski polenti. Kaj smo se iz tega naučili?
Vedno skoraj vso poletno popečemo, neobdelane pustimo le kakšen košček ali dva
za majhne otroke.
polenta
oljčno olje
Polento skuhamo po navodilih. Odvisno pač kakšne
vrste zdrob imamo. Ne pozabimo je kanček soliti. Skuhano prelijemo v posodo
pravokotne oblike, ki smo jo prej na rahlo premazali z oljčnim oljem. Posoda
naj bo tako velika, da je globina nalite polente nekje med štirimi in petimi
centimetri. Najbolje je, da tako odstoji čez noč. Ni pa nujno. Polento zvrnemo
na desko in jo narežemo na centimeter široke rezine. Popečemo jo v ponvi na
oljčnem olju na majhnem ognju. Tako, da voda iz polente izpari in se rezine
dodobra presušijo. Druga možnost je, da rezine polente popečemo v pečici.
Primorci bodo zadovoljni. In John tudi.
Ni komentarjev:
Objavite komentar