ponedeljek, 19. avgust 2013

Kruh iz pirine polnozrnate moke brez kvasa

Na dalmatinskem otoku, kjer so otočani vajeni pretežno belega kruha, obiskovalci pa si kdaj pa kdaj privoščijo tudi kakšnega iz drugih mok, ki ga spečejo v otoški pekarni, smo šli še dlje. Iz pirine polnozrnate moke, ki je tod še ni dobiti, je mlad eko kuhar, ki je vse sestavine pritovoril iz Ljubljane (in to ne direktno iz Ljubljane, sestavine so pred tem opravile še tedensko plovbo po dalmatinskem arhipelagu), spekel kruh. Brez kvasa, z vinskim kamnom, ki je pravzaprav pecilni prašek. Bil je odličen, zato upamo, da bo v tem tednu še kdaj ponovil svoj podvig.


500 g pirine polnozrnate moke
15 g vinskega kamna (pecilni prašek)
1 mala žlička soli
1 mala žlička palminega sladkorja
0,5 l radenske
2 žlici olivnega olja

Iz vseh sestavin zamesimo testo, ki ga vlijemo v pekač primerne oblike, ki smo ga prej obložili s pergamentnim papirjem. Testo je namreč, v primerjavi z običajnim kvašenim, nekoliko bolj tekoče in lepljivo. Če imamo samo globok pekač, si pomagamo tako, da s pergamentnim papirjem naredimo pregrado med bodočimi štrucami kruha. Pečemo na 200 stopinjah eno uro. 

2 komentarja:

  1. Živjo. Zanima me, ali je v receptu pravilno 1,5l radenske? Ker tudi sama pečem tak kruh, vendar z 0,5l radenske.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj, tipkarska napaka. Hvala za opozorilo! Že popravljam... :) Pravzaprav bi ga v vsakem primeru popravila danes. Po naključju je ravno danes mlajša hči spekla kruh s preveliko količino radenske, ker je recept brala iz bloga. Pekla ga je 3 ure, pa je v sredini še vedno struktura žgancev. Zanimiva iznajdba.Nekaj posebnega. Meni je pravzaprav všeč.

      Izbriši